Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Gl 416/07

Administrative courts2007-03-12
Case number
III SA/Gl 416/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach
Judgment date
2007-03-12
Type
Postanowienie WSA w Gliwicach

Judges

Barbara Orzepowska-Kyć

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach w składzie następującym Przewodniczący Asesor WSA Barbara Orzepowska – Kyć po rozpoznaniu w dniu 12 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi A. G. na postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej w K. z dnia [...]r. nr [...] w przedmiocie podatku od towarów i usług postanawia odrzucić skargę. UZASADNIENIE W dniu [...]r. za pośrednictwem organu wpłynęła do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach skarga A. G. na postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej w K. z dnia [...]r. nr [...] w przedmiocie podatku akcyzowego. Skarga ta została nadana w urzędzie pocztowym Nr [...] w Z. w dniu [...]r. Jak wynika ze zwrotnego potwierdzenia odbioru zaskarżone postanowienie strona skarżąca odebrała osobiście w dniu [...]r. W zaskarżonym postanowieniu umieszczono pouczenie o tym, iż w terminie 30 dni od daty doręczenia orzeczenia przysługuje stronie prawo do wniesienia skargi do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego za pośrednictwem organu. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył co następuje: Zgodnie z treścią art. 53 § 1 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, skargę wnosi się w terminie 30 dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. W tym stanie rzeczy termin do złożenia skargi, licząc od dnia [...]r. t.j. dnia odebrania przez skarżącego postanowienia, upłynął w dniu [...]r. (poniedziałek). Wobec powyższego stwierdzić należy, że strona nie zastosowała się do dyspozycji art. 53 § 1 ustawy i skargę wniosła z uchybieniem ustawowego terminu. Zgodnie z art. 58 § 1 pkt 2 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi: "Sąd odrzuca skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia". Z kolei z mocy art. 58 § 3: "Sąd postanowieniem może odrzucić skargę na posiedzeniu niejawnym". Stąd skargę jako wniesioną po terminie, zgodnie z dyspozycją art. 58 § 1 pkt 2 w zw. z § 3 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi należy odrzucić.