Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Sz 225/07

Administrative courts2007-04-13
Case number
I SA/Sz 225/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie
Judgment date
2007-04-13
Type
Postanowienie WSA w Szczecinie

Judges

Kazimierz Maczewski

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Kazimierz Maczewski (spr.) po rozpoznaniu w dniu 13 kwietnia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi S. W. na postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej z dnia [...] nr [...] w przedmiocie odmowy wszczęcia postępowania w sprawie nadpłaconego podatku dochodowego od osób fizycznych p o s t a n a w i a odrzucić skargę UZASADNIENIE S. W. pismem datowanym na 2 marca 2007 r. wysłanym listem poleconym w dniu 5 marca 2007 r. wniosła do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Szczecinie skargę na postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej z dnia [...] nr [...] w przedmiocie odmowy wszczęcia postępowania w sprawie nadpłaconego podatku dochodowego od osób fizycznych za lata podatkowe 2000-2004. Odpowiadając na tę skargę Dyrektor Izby Skarbowej wniósł o jej odrzucenie, z uwagi na uchybienie trzydziestodniowego terminu do wniesienia skargi - wskazując, iż zaskarżone postanowienie, zawierające pouczenie o trybie i terminie wnoszenia skargi, skarżąca odebrała w dniu 31 stycznia 2007 r. dokumentując ten fakt na potwierdzeniu odbioru przesyłki. Skarga wniesiona została natomiast w dniu 5 marca 2007 r., bowiem w tym dniu została nadana na poczcie listem poleconym. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie uznał, co następuje: W myśl art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), skargę do sądu administracyjnego wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie, natomiast zgodnie z art. 58 § 1 pkt 2 tej ustawy, sąd odrzuca skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia. W rozpatrywanej sprawie skarga wniesiona została po upływie ustawowego terminu do jej wniesienia, bowiem zaskarżone postanowienie doręczono skarżącej w dniu 31 stycznia 2007 r., a skarga została wniesiona w dniu 5 marca 2007 r., przy czym o sposobie i terminie wniesienia skargi do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego skarżąca została pouczona w zaskarżonym postanowieniu.. Wobec powyższego, skarga podlega odrzuceniu na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 wymienionej ustawy.