Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Wa 352/07

Administrative courts2007-02-19
Case number
III SA/Wa 352/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-02-19
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Grażyna Nasierowska

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Grażyna Nasierowska po rozpoznaniu w dniu 19 lutego 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi J. G. na postanowienie Ministra Finansów z dnia ... listopada 2006 r. nr ... w przedmiocie - odmowy stwierdzenia nieważności postanowienia w przedmiocie stanowiska wierzyciela w sprawie zarzutów zgłoszonych w postępowaniu egzekucyjnym postanawia -odrzucić skargę- UZASADNIENIE Zgodnie z art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) - zwanej dalej "P.p.s.a."- skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. Zaskarżone postanowienie Ministra Finansów zostało doręczone J. G. 24 listopada 2006 r. (zwrotne potwierdzenie odbioru) zaś przesyłkę pocztową zawierającą skargę Skarżąca nadała w Urzędzie Pocztowym w K., 28 grudnia 2006 r.(data nadania). Termin trzydziestodniowy upływał w dniu 24 grudnia 2006 r. Jednakże dzień ten był dniem ustawowo wolnym od pracy, jak też następne dwa dni 25 i 26 grudnia 2006 r. Wobec powyższego zgodnie z art. 83 § 2 P.p.s.a. jeżeli ostatni dzień terminu przypada na sobotę lub dzień ustawowo wolny od pracy, za ostatni dzień terminu uważa się następny dzień po dniu lub dniach wolnych od pracy. Wobec tego Skarżąca winna była skargę nadać w dniu 27 grudnia 2006 r. gdyż ten dzień był dniem następnym po ostatnim dniu wolnym. Zgodnie z art. 83 § 3 P.p.s.a. oddanie pisma w polskim urzędzie pocztowym jest równoznaczne z wniesieniem go do sądu. Z zestawienia powyższych dat wynika, że skarżąca przekroczyła zakreślony 30 dniowy termin do wniesienia skargi, który upłynął 27 grudnia 2006 r. natomiast Skarżąca skargę nadała w dniu 28 grudnia 2006r. Mając powyższe na uwadze Sąd, działając na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 P.p.s.a., orzekł jak sentencji.