Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Wa 3878/06

Administrative courts2007-04-11
Case number
III SA/Wa 3878/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-04-11
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Aneta Trochim-Tuchorska

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Asesor WSA Aneta Trochim-Tuchorska /spr./ po rozpoznaniu w dniu 11 kwietnia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi K. F., A. F. i L. F. na pismo Samorządowego Kolegium Odwoławczego w W. z dnia ... października 2006 r., znak: ... w przedmiocie wypowiedzenia się w sprawie zebranego materiału dowodowego postanawia odrzucić skargę UZASADNIENIE Pismem z dnia ... lutego 2007 r. Skarżący A. F., K. F. i L. F. zostali wezwani do uzupełnienia braków formalnych przesłanej faksem skargi do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia ... października 2006 r., poprzez nadesłanie oryginału skargi podpisanego przez K. F., A. F. i L. F. oraz wskazanie, czy skarga ta dotyczy nadesłanego wraz ze skargą pisma Samorządowego Kolegium Odwoławczego w W. z dnia ... października 2006r., znak: ..., a jeśli nie do wskazania daty i numeru zaskarżonego aktu lub czynności. Jednocześnie pouczono Skarżących, że niedopełnienie wskazanych w wezwaniu czynności w terminie siedmiu dni od dnia doręczenia wezwania spowoduje odrzucenie skargi. Jak wynika z akt sprawy, wezwanie sądowe prawidłowo doręczono Skarżącym w dniu 20 lutego 2007 r. (adnotacja na zwrotnym potwierdzeniu odbioru), a zatem wskazany w nim siedmiodniowy termin upłynął z dniem 27 lutego 2007 r. (wtorek). Mimo pouczenia, Skarżący w wyznaczonym terminie nie uzupełnili braków formalnych skargi. Zgodnie z treścią art. 58 § 1 pkt 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270, ze. zm.), sąd odrzuca skargę, gdy w wyznaczonym terminie nie uzupełniono jej braków formalnych. Sąd stwierdził, że w sprawie niniejszej zachodzi przesłanka wymieniona w tym przepisie, a zatem na podstawie art. 58 § 3 w związku z art. 58 § 1 pkt 3 powołanej ustawy, orzekł jak w sentencji.