III SA/Wa 3668/06
Administrative courts2007-01-25
Case number
III SA/Wa 3668/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-01-25
Type
Postanowienie WSA w Warszawie
Judges
Jolanta Sokołowska
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Jolanta Sokołowska po rozpoznaniu w dniu 25 stycznia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi B. O. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia ... września 2006 r. Nr ... w przedmiocie odmowy zmiany decyzji ostatecznej w sprawie umorzenia odsetek za zwłokę od zaległości podatkowej w podatku dochodowym od osób fizycznych postanawia 1. odrzucić skargę 2. zwrócić stronie skarżącej kwotę 200,00 zł (słownie: dwieście złotych), uiszczoną tytułem wpisu od skargi tj. w całości
UZASADNIENIE
Działająca w imieniu skarżącej B. O, doradca podatkowy J. C. wniosła do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie skargę na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w W., z dnia ... września 2006 r. w przedmiocie odmowy zmiany decyzji ostatecznej w sprawie umorzenia odsetek za zwłokę od zaległości podatkowej w podatku dochodowym od osób fizycznych.
Skarżąca została wezwana do uzupełnienia braków formalnych skargi poprzez złożenie pełnomocnictwa procesowego do działania w imieniu strony skarżącej przed wojewódzkim sądem administracyjnym lub przed sądami administracyjnymi, a wezwanie, jak wynika z dowodu jego doręczenia, otrzymała w dniu 18 grudnia 2006 r. Wezwanie zawierało pouczenie, iż usunięcie braków formalnych skargi winno nastąpić w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania - to jest do dnia 27 grudnia 2006 r. - a nieusunięcie braków skargi w tym terminie spowoduje jej odrzucenie.
Pełnomocnik skarżącej jednak nie zastosowała się do tego pouczenia i braków formalnych skargi nie usunęła.
Zgodnie z art. 58 § 1 pkt 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. - Prawo
o postępowaniu przed sądami administracyjnymi ( Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), zwaną dalej "P.p.s.a.", Sąd odrzuca skargę, gdy nie uzupełniono w wyznaczonym terminie braków formalnych skargi.
W konsekwencji, nieuzupełnienie braków formalnych skargi w wyznaczonym terminie - jak to ma miejsce w niniejszej sprawie - w świetle cytowanego przepisu stanowi podstawę do odrzucenia skargi.
Dlatego na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 oraz § 3 P.p.s.a. orzeczono jak w postanowieniu.
O zwrocie uiszczonego wpisu od skargi orzeczono na podstawie art. 232 § 1 pkt 1 lit. a oraz § 2 P.p.s.a.