Ppolska.starec← UrzadnikLog in

VII SA/Wa 2334/06

Administrative courts2007-01-18
Case number
VII SA/Wa 2334/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-01-18
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Agnieszka Wilczewska-Rzepecka

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Agnieszka Wilczewska – Rzepecka po rozpoznaniu w dniu 18 stycznia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi S. na decyzję [...] Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego z dnia [...] lipca 2006 r. nr [...] w przedmiocie nakazu rozbiórki kominka postanawia I. odrzucić skargę S. II. zwrócić stronie skarżącej z Kasy Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie kwotę 200 zł (dwieście złotych) tytułem zwrotu uiszczonego wpisu sądowego. UZASADNIENIE W dniu 7 grudnia 2006 r. do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie wpłynęła skarga S. reprezentowanej przez radcę prawnego S. B. na decyzję z dnia [...] lipca 2006 r. nr [...] /skarga nadana w UP w dniu 29 sierpnia 2006 r. do [...] Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego /. Do opisanego organu skarga wpłynęła w dniu 4 września 2006 r. Wraz z wpływem skargi nie wpłynął jednocześnie wpis od skargi. Wpis ten został uiszczony na rachunek Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie w dniu 6 września 2006 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył, co następuje: Zgodnie z dyspozycją art. 221 pisma wnoszone przez adwokata lub radcę prawnego, które nie są należycie opłacone, pozostawia się bez rozpoznania albo odrzuca bez wezwania o uiszczenie opłaty, jeżeli pismo podlega opłacie stałej. Z akt sprawy wynika, iż strona skarżąca jest reprezentowana przez profesjonalnego pełnomocnika, a wpis sądowy uiściła dopiero w dniu 6 września 2006 r., czyli z uchybieniem terminu do jego wpłaty. Wobec powyższego, z uwagi na dyspozycję art. 221 w związku z art. 58 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi ( Dz. U. z 2002r. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), należało orzec jak w sentencji postanowienia.