Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Ke 196/07

Administrative courts2007-04-17
Case number
II SA/Ke 196/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Kielcach
Judgment date
2007-04-17
Type
Postanowienie WSA w Kielcach

Judges

Dorota Pędziwilk-Moskal

Ruling

Przekazać według właściwości

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Kielcach, w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Dorota Pędziwilk - Moskal po rozpoznaniu w dniu 17 kwietnia 2007r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi P. K. na decyzję Głównego Inspektora Transportu Drogowego w W. z dnia [...] znak: [...] w przedmiocie nałożenia kary pieniężnej p o s t a n a w i a : przekazać sprawę Wojewódzkiemu Sądowi Administracyjnemu w Warszawie według właściwości. UZASADNIENIE P. K. wniósł w dniu 13 marca 2007r. do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Kielcach skargę na decyzję Głównego Inspektora Transportu Drogowego w W. z dnia [...] znak: [...] utrzymującą w mocy decyzję Wojewódzkiego Inspektora Transportu Drogowego z dnia [...]Nr [...] o nałożeniu kary pieniężnej w wysokości 3.000 zł. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Kielcach zważył, co następuje: Zgodnie z art. 13 § 2 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. nr 153, poz. 1270 ze zm.), zwanej dalej ustawą p.p.s.a., do rozpoznania sprawy właściwy jest wojewódzki sąd administracyjny, na którego obszarze właściwości ma siedzibę organ administracji publicznej, którego działalność została zaskarżona. Stwierdzić należy, iż w przedmiotowej sprawie organem, którego rozstrzygnięcie zostało zaskarżone do tut. Sądu jest Główny Inspektor Transportu Drogowego w Warszawie, który ma siedzibę na obszarze właściwości Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie - stosownie do § 1 pkt. 13 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z 25 kwietnia 2003r. w sprawie utworzenia wojewódzkich sądów administracyjnych oraz ustalenia ich siedziby i obszarów właściwości (Dz. U. nr 72, poz. 652 ze zm.). Mając na uwadze powyższe na podstawie art. 59 § 1 ustawy p.p.s.a orzeczono jak w sentencji postanowienia.