Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Rz 264/07

Administrative courts2007-04-27
Case number
II SA/Rz 264/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Rzeszowie
Judgment date
2007-04-27
Type
Postanowienie WSA w Rzeszowie

Judges

Anna Lechowska

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Rzeszowie w osobie: Przewodniczący Sędzia NSA Anna Lechowska po rozpoznaniu w dniu 27 kwietnia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi L. B. na decyzję Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego z dnia [...] stycznia 2007 r., nr [...] w przedmiocie nakazu zaniechania dalszych robót budowlanych przy zbiorniku bezodpływowym - postanawia - 1. Odrzucić skargę, 2. Zwrócić skarżącemu L. B. kwotę 500 zł.(pięćset złotych) tytułem opłaconego wpisu od skargi. UZASADNIENIE II SA/Rz 264/07 UZASADNIENIE Skarżący L. B. został wezwany do nadesłania 4 odpisów wniesionej przez niego skargi na decyzję Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego z dnia [...] stycznia 2007 r., nr [...]. Powyższe wezwanie wraz z pouczeniem, iż nieusunięcie wskazanego braku w terminie 7 dni od daty jego otrzymania spowoduje odrzucenie skargi zostało doręczone skarżącemu w dniu 2 kwietnia 2007 r. (dowód - zalegające w aktach sprawy zwrotne potwierdzenie odbioru wezwania). Mimo upływu wyznaczonego terminu wskazana czynność nie została wykonana. Stosownie do art. 57 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) - zwanej dalej jako P.p.s.a., który określa wymagania formalne skargi, powinna ona czynić zadość wymaganiom pisma w postępowaniu sądowym. Zgodnie z art. 47 § 1 tej ustawy do pisma strony należy dołączyć jego odpisy i odpisy załączników dla doręczenia ich stronom postępowania. Art. 58 § 1 pkt 3 powołanej ustawy stanowi, że sąd odrzuca skargę gdy nie uzupełniono w wyznaczonym terminie jej braków formalnych. Skoro zatem skarżący nie zastosował się do doręczonego mu wezwania i nie dokonał w terminie wymaganej czynności, złożona przez niego skarga nie może być rozpoznawana i podlega na podstawie powołanych przepisów odrzuceniu. Z uwagi na powyższe na podstawie powołanych przepisów Sąd orzekł jak w sentencji postanowienia. O zwrocie wpisu orzeczono na podstawie art. 232 §1 pkt 1 lit. a P.p.s.a.