Ppolska.starec← UrzadnikLog in

VII SA/Wa 265/07

Administrative courts2007-04-05
Case number
VII SA/Wa 265/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-04-05
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Paweł Groński

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Asesor WSA - Paweł Groński po rozpoznaniu w dniu 5 kwietnia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi T. M. na decyzję [...] Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego z dnia [...] grudnia 2006 r., nr [...] w przedmiocie umorzenia postępowania administracyjnego w ramach nadzoru budowlanego postanawia -odrzucić skargę- UZASADNIENIE W dniu 13 lutego 2007 r. do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie wpłynęła skarga T. M. na decyzję [...] Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego z dnia [...] grudnia 2006 r., nr [...] w przedmiocie umorzenia postępowania administracyjnego w ramach nadzoru budowlanego. Zarządzeniem z dnia 15 lutego 2007 r. wezwano skarżącą do uzupełnienia braku formalnego skargi poprzez nadesłanie jej odpisu w terminie 7 dni, pod rygorem odrzucenia skargi. Zarządzenie to, wysłane przy piśmie z dnia 1 marca 2007 r., zostało skarżącej doręczone w dniu 8 marca 2007 r. (zwrotne potwierdzenie odbioru w aktach sprawy- karta [...] akt). W dniu 23 marca 2007 r. (data stempla pocztowego na kopercie – karta [...] akt) T. M. złożyła do Sądu niepodpisany egzemplarz odpisu skargi. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył, co następuje: Zgodnie z § 1 art. 46 i 47 w zw. z 57 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. –Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi -Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm. (dalej ppsa) skarga powinna czynić zadość wymaganiom pisma w postępowaniu sądowym, czyli zawierać m. in. podpis strony i odpisy dla pozostałych stron postępowania. W niniejszej sprawie Sąd wezwał skarżącą do uzupełnienia braku formalnego skargi poprzez złożenie jej odpisu w terminie 7 dni, od dnia doręczenia wezwania pod rygorem odrzucenia skargi. Skoro zarządzenie Sądu zostało doręczone T. M. w dniu 8 marca 2007 r. to należy przyjąć, iż wspomniany 7-dniowy termin do uzupełnienia braku formalnego upłynął w dniu 15 marca 2007 r. Ponadto, nie ulega wątpliwości, że odpis skargi powinien zostać przez skarżącą podpisany, o czym stanowi treść art. 47 § 2 w zw. z art. 46 ppsa i o czym skarżąca została pouczona skutecznie w doręczonym zarządzeniu . Tymczasem T. M. złożyła do Sądu kopię skargi w dniu 23 marca 2007 r., a zatem po upływie wyznaczonego terminu. Ponadto kopia ta nie może – z powodu braku podpisu strony - zostać uznana za odpis skargi w rozumieniu powołanych wyżej przepisów. Zgodnie z art. 58 § 1 pkt 3 ppsa sąd zobowiązany jest odrzucić skargę, gdy nie uzupełniono w wyznaczonym terminie braków formalnych skargi. W tym stanie rzeczy Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie, na podstawie art. 57 w zw. z art. 47 i 46 oraz 58 § 1 pkt 3 ustawy -Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, orzekł jak w postanowieniu.