I SA/Wr 516/07
Administrative courts2007-04-02
Case number
I SA/Wr 516/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu
Judgment date
2007-04-02
Type
Postanowienie WSA we Wrocławiu
Judges
Maria Tkacz-Rutkowska
Ruling
*Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Maria Tkacz-Rutkowska po rozpoznaniu w dniu 2 kwietnia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi P. L. na decyzję Dyrektora Izby Celnej we W. z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie odmowy stwierdzenia nadpłaty w podatku akcyzowym z tytułu nabycia wewnątrzwspólnotowego samochodu osobowego postanawia: odrzucić skargę.
UZASADNIENIE
W rozpatrywanej sprawie, zarządzeniem Przewodniczącego Wydziału I z dnia [...] wezwano stronę skarżącą do uzupełnienia braków formalnych skargi poprzez uiszczenie wpisu sądowego w kwocie 100,00 zł, w terminie siedmiu dni, pod rygorem odrzucenia skargi.
Odpis zarządzenia o wezwaniu do uiszczenia wpisu sądowego, jak wynika z pocztowego potwierdzenia odbioru Urzędu Pocztowego w Z., został doręczony żonie skarżącego A. L. w dniu [...]. Nieprzekraczalny termin do usunięcia braków skargi upłynął w dniu 7 marca 2007 r. Skarżący, pomimo wezwania, nie uiścił należnego wpisu sądowego do dnia dzisiejszego.
Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje:
Zgodnie z regulacją art. 220 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153 poz. 1270 ze zm.) skarga, od której pomimo wezwania nie został uiszczony należny wpis, podlega odrzuceniu przez sąd. Natomiast w myśl przepisu art. 58 § 1 pkt 3 powyższej ustawy sąd odrzuca skargę, gdy nie uzupełniono w wyznaczonym terminie braków formalnych skargi.
W rozpoznawanej sprawie należało uiścić wpis sądowy najpóźniej w dniu 7 marca 2007 r., czyli w terminie siedmiu dni od dnia doręczenia odpisu zarządzenia wzywającego do uzupełnienia braków formalnych skargi. Nieuzupełnienie przez stronę braków w terminie uniemożliwia nadanie sprawie biegu oczekiwanego przez skarżącego.
W związku z powyższym, działając na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 oraz 220 § 3 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi Sąd orzekł jak w sentencji.