Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Lu 724/06

Administrative courts2007-01-11
Case number
I SA/Lu 724/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie
Judgment date
2007-01-11
Type
Postanowienie WSA w Lublinie

Judges

Halina Chitrosz-Roicka

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Halina Chitrosz po rozpoznaniu w dniu 11 stycznia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi W. P. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych za 2003 r. p o s t a n a w i a - odrzucić skargę. UZASADNIENIE Zgodnie z zarządzeniem Przewodniczącej Wydziału, pismem z dnia 6 grudnia 2006 r. wezwano W. P. do usunięcia braków formalnych wniesionej do tutejszego Sądu skargi na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych za 2003 r. poprzez podpisania skargi oraz podanie wartości przedmiotu zaskarżenia - w terminie siedmiu dni od dnia doręczenia wezwania, pod rygorem odrzucenia skargi. Wezwaniu do uzupełnienia braków skargi zostało doręczone skarżącemu osobiście w dniu 11 grudnia 2006 r. /potwierdzenie odbioru -k.12/ W terminie zakreślonym do dokonania powyższych czynności W. P. podpisał skargę, natomiast do dnia dzisiejszego wartości przedmiotu zaskarżenia nie podał. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie zważył, co następuje: Zgodnie z dyspozycją art. 215 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r.- Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm. ¬w każdym piśmie wszczynającym postępowanie sądowe w danej instancji należy podać wartość przedmiotu zaskarżenia, jeżeli od tej wartości zależy wysokość opłaty. W związku z tym, iż niewskazanie wysokości spornej kwoty uniemożliwiło nadanie prawidłowego biegu sprawie, skarżący został wezwany - w trybie art. 49 § 1 tej ustawy - do uzupełnienia powyższego braku formalnego skargi, jak również do jej podpisania. Termin do dokonania powyższej czynności upływał z dniem 18 grudnia 2006 r. i jak już podniesiono w zakreślonym terminie skarżący skargę podpisał, natomiast pozostałych braków /podanie wartości przedmiotu zaskarżenia/ nie uzupełnił. Tym samym biorąc pod uwagę, dyspozycję art. 58 § 1 pkt 3 prawa o postępowaniu przez sądami administracyjnymi, stanowiącą, iż Sąd odrzuca skargę, gdy w wyznaczonym terminie nie uzupełniono braków formalnych skargi - należało orzec jak w sentencji.