Ppolska.starec← UrzadnikLog in

IV SA/Gl 1370/06

Administrative courts2007-02-19
Case number
IV SA/Gl 1370/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach
Judgment date
2007-02-19
Type
Postanowienie WSA w Gliwicach

Judges

Tadeusz Michalik

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Tadeusz Michalik po rozpoznaniu w dniu 19 lutego 2007r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi M. W. na czynność Prezydenta Miasta J. z dnia [...]r. Nr [...] w przedmiocie opłaty za wydanie karty pojazdu postanawia odrzucić skargę; UZASADNIENIE W dniu 20 listopada [...]r. do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach wpłynęła wniesiona za pośrednictwem Prezydenta Miasta J. skarga M. W. na czynność materialno- techniczną w zakresie odmowy zwrotu części opłaty za wydanie karty pojazdu. W dalszej kolejności na mocy zarządzenia Przewodniczącego Wydziału z dnia 17 stycznia [...]r. wezwano skarżącego do usunięcia jej braku formalnego przez wykazanie, że przed wniesieniem skargi do Sądu wzywano organ do usunięcia naruszenia prawa. W odpowiedzi na wezwanie skarżący nadesłał do Sądu pismo datowane na dzień 3 lutego [...]r., w którym wyjaśnił, iż nie wzywał Prezydenta Miasta J. do usunięcia naruszenia prawa, gdyż nie wiedział o ,,takiej drodze postępowania". Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył co następuje: Skarga w niniejszej sprawie wniesiona została na czynność materialno- techniczną należąca do zakresu działania organów administracji publicznej dotyczącą uprawnień lub obowiązków wynikających z przepisów prawa. Zgodnie z treścią art. 3 § 2 pkt.4 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.). zwanej dalej w skrócie P.p.s.a. rozstrzyganie skarg na tego typu czynność należy do kompetencji sądów administracyjnych. W myśl z kolei art. 52 P.p.s.a. skargę można wnieść po wyczerpaniu środków zaskarżenia. Jeśli zaś ustawa nie przewiduje takich środków, skargę wnosi się po uprzednim wezwaniu na piśmie właściwego organu w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o wydaniu aktu lub podjęciu innej czynności- do usunięcia naruszenia prawa. Tymczasem w niniejszym przypadku z okoliczności sprawy nie wynika by skarżący występował z takim wezwaniem. Został nadto wezwany w tym zakresie do uzupełnienia braku formalnego skargi i w wyznaczonym terminie oświadczył, iż nie występował do organu z przedmiotowym wezwaniem. W związku z powyższym na mocy art. 58 § 1 pkt.6 i § 3 P.p.s.a. zgodnie, z którym Sąd odrzuca skargę jeżeli z innych przyczyn jej wniesienie jest niedopuszczalne orzeczono jak w sentencji.