II SA/Lu 126/07
Administrative courts2007-02-19
Case number
II SA/Lu 126/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie
Judgment date
2007-02-19
Type
Postanowienie WSA w Lublinie
Judges
Joanna Cylc-Malec
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Joanna Cylc - Malec po rozpoznaniu w dniu 19 lutego 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi A. H. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia [...]. Nr SKO.[...] w przedmiocie świadczenia pielęgnacyjnego postanawia odrzucić skargę.
UZASADNIENIE
Pismem z dnia 16 stycznia 2007 r. A. H. wniosła do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Lublinie skargę na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia [...]. ([...]) w przedmiocie świadczenia pielęgnacyjnego.
Przedmiotowa decyzja została skarżącej doręczona w dniu 14 grudnia 2006 r. ( odbiór pokwitowała skarżąca osobiście), natomiast skarga została nadana w dniu 16 stycznia 2007 r.
Rozpoznając sprawę Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje:
Zgodnie z art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) - skargę do sądu administracyjnego wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie.
Jak wskazano na wstępie zaskarżona decyzja została doręczona skarżącej w dniu 14 grudnia 2006 r., a strona została prawidłowo pouczona o terminie i sposobie zaskarżenia tego rozstrzygnięcia.
Trzydziestodniowy termin do wniesienia skargi upływał więc z dniem 15 stycznia 2007 r. (termin końcowy ustalony został w oparciu o przepis art. 83 § 2 w/w ustawy, zgodnie z którym jeżeli ostatni dzień terminu przypada na sobotę lub dzień ustawowo wolny od pracy, za ostatni dzień terminu uważa się następny dzień po dniu lub dniach wolnych od pracy), a jak wynika z akt sprawy skarga została nadana w dniu 16 stycznia 2007 r., a więc po upływie ustawowego terminu do jej wniesienia.
Zgodnie z dyspozycją art. 58 § 1 pkt 2 ustawy - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - wniesienie skargi po upływie terminu skutkuje jej odrzuceniem.
Dlatego też, działając na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 i § 3 w/w ustawy należało orzec jak w sentencji.