Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Go 1635/06

Administrative courts2007-02-14
Case number
I SA/Go 1635/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gorzowie Wlkp.
Judgment date
2007-02-14
Type
Postanowienie WSA w Gorzowie W

Judges

Krystyna Skowrońska-Pastuszko

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gorzowie Wielkopolskim w składzie : Sędzia WSA Krystyna Skowrońska – Pastuszko po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 14 lutego 2007 r. sprawy ze skargi A.J. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia [...] r. Nr [...] w przedmiocie odmowy uchylenia decyzji postanawia odrzucić skargę UZASADNIENIE Wymienioną na wstępie skargę A.J. wniósł w dniu 23 października 2006 r. Po przekazaniu skargi wraz z aktami sprawy przez Samorządowe Kolegium Odwoławcze tut. Sądowi , skarżący pismem z dnia 24 listopada 2006 r. cofnął skargę . Sąd zważył : W myśl art. 60 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) - cyt. dalej jako P.p.s.a. - skarżący może cofnąć skargę i cofnięcie to wiąże sąd pod warunkiem , że nie zmierza ono do obejścia prawa lub nie spowoduje utrzymania w mocy aktu lub czynności dotkniętych wadą nieważności , bowiem wówczas sąd uzna cofnięcie skargi za niedopuszczalne. Niemniej wzgląd należy mieć i na to , że umorzenie postępowania przed wojewódzkim sądem administracyjnym w wyniku skutecznego cofnięcia skargi przez stronę jest możliwe tylko wtedy , gdy samej skardze będzie można nadać bieg i będzie można ją rozpoznać . Zwrócić należy przede wszystkim uwagę , że skarga , tak jak każde inne pismo sądowe , co do zasady podlega stosownej opłacie . Opłatą należną od skargi jest wpis , który może być stały albo stosunkowy (zależny od wartości przedmiotu zaskarżenia). Zgodnie z art. 220 § 1 P.p.s.a. sąd nie podejmie żadnej czynności na skutek pisma , od którego nie zostanie uiszczona należna opłata. Stąd też skarżący na podstawie zarządzenia z dnia 8 stycznia 2007 r. (k.40) został wezwany do uiszczenia wpisu stałego od skargi w wysokości 200 zł . Wyznaczono mu też siedmiodniowy termin do zapłaty , pod rygorem odrzucenia skargi. Skarżący został dodatkowo poinformowany o trybie i zasadach uwzględnienia jego wniosku o cofnięciu skargi, w tym o zwrocie wpisu. Wezwanie zostało doręczone w dniu 13 stycznia 2007 r. , termin biegł zatem do dnia 20 stycznia 2007 r. włącznie. Wpis w wyznaczonym terminie nie został uiszczony. Zgodnie z art. 220 § 3 P.p.s.a. skarga , od której pomimo wezwania nie został uiszczony należny wpis podlega odrzuceniu przez sąd. W tej też sytuacji żadnego skutku nie mogło wywołać oświadczenie o cofnięciu skargi . Na podstawie powołanych wyżej przepisów Sąd orzekł zatem jak w sentencji .