Ppolska.starec← UrzadnikLog in

IV SA/Wr 759/06

Administrative courts2007-02-01
Case number
IV SA/Wr 759/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu
Judgment date
2007-02-01
Type
Postanowienie WSA we Wrocławiu

Judges

Małgorzata Masternak-Kubiak

Ruling

*Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Małgorzata Masternak-Kubiak po rozpoznaniu w dniu 1 lutego 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi Z. S. na Samorządowe Kolegium Odwoławcze w W. w przedmiocie zasiłku pielęgnacyjnego postanawia : odrzucić skargę. UZASADNIENIE W dniu [...] r. do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu wpłynęło skarga Z. S., na Samorządowe Kolegium Odwoławcze w W. z treści której nie można było wywnioskować w sposób jednoznaczny jakie postanowienie czy decyzja jest przedmiotem zaskarżenia. Zarządzeniami z dnia [...] r. oraz [...] r. wezwano skarżącego do uzupełnienia braku skargi – w terminie 7 dni od daty otrzymania wezwania, pod rygorem jej odrzucenia skargi, przez wskazanie numeru i daty zaskarżonego aktu (decyzji, postanowienia lub innego aktu) lub zaskarżonej czynności. W odpowiedzi na powyższe wezwanie skarżący do dnia dzisiejszego nie uzupełnił skargi. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył co następuje: Przepisy ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. nr 153, poz. 1270 ze zm.), zwanej dalej u.p.s.a, w art. 57 określają cechy, jakie powinna spełniać skarga. Winna ona m.in. zawierać wskazanie zaskarżonej decyzji, postanowienia, innego aktu lub czynności, zawierać oznaczenie organu, którego działania lub bezczynności skarga dotyczy, a także określenie naruszenia prawa lub interesu prawnego, powinna także czynić zadość wymaganiom pisma w postępowaniu sądowym. W przypadku skargi na bezczynność organu zgodnie z art. 52 § 4 u.p.s.a., należy również przed wniesieniem skargi do sądu wezwać na piśmie właściwy organ do usunięcia naruszenia prawa. Przedmiotowa skarga nie zawiera wskazania numeru decyzji, postanowienia ani innego zaskarżonego aktu, a związku z powyższym nie jest możliwe jej rozpatrzenie. Pomimo dwukrotnego wezwania strona do dnia dzisiejszego nie uzupełniła braków skargi. Skutkować musi to odrzuceniem skargi po myśli art. 58 § 1 pkt 3 u.p.s.a. W związku z powyższym, orzeczono jak w sentencji postanowienia.