Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Łd 551/06

Administrative courts2007-01-25
Case number
III SA/Łd 551/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi
Judgment date
2007-01-25
Type
Postanowienie WSA w Łodzi

Judges

Monika Krzyżaniak

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Dnia 25 stycznia 2007 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi Wydział III w składzie następującym: Sędzia WSA Monika Krzyżaniak po rozpoznaniu w dniu 25 stycznia 2007 roku na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi J. K. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Ł. z dnia [...] nr [...] w przedmiocie cofnięcia zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych p o s t a n a w i a: odrzucić skargę. UZASADNIENIE W dniu 23 listopada 2006 roku do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi wpłynęła skarga sporządzona przez J. K. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Ł. z dnia [...] nr [...] w przedmiocie cofnięcia zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych. Zarządzeniem Przewodniczącego Wydziału III z dnia [...] skarżący został wezwany do uiszczenia wpisu stałego od skargi w kwocie 500 złotych w terminie 7 dni pod rygorem odrzucenia skargi. Po dwukrotnym awizowaniu listu poleconego, wezwanie to nie zostało w terminie odebrane przez skarżącego. Zarządzeniem Przewodniczącego Wydziału III z dnia 9 stycznia 2007 roku uznano powyższą przesyłkę za doręczoną. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: W myśl art. 220 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) sąd nie podejmie żadnej czynności na skutek pisma, od którego nie zostanie uiszczona należna opłata. W tym przypadku, z zastrzeżeniem § 2 i 3, przewodniczący wzywa wnoszącego pismo, aby pod rygorem pozostawienia pisma bez rozpoznania uiścił opłatę w terminie siedmiu dni od dnia doręczenia wezwania. W myśl § 3 tego przepisu skarga, od której pomimo wezwania nie został uiszczony należny wpis, podlega odrzuceniu. W rozpoznawanej sprawie skarżący był wezwany do uzupełnienia braków fiskalnych skargi. Zgodnie z treścią art. 73 cytowanej ustawy w sytuacji gdy adresat nie odbiera pisma pozostawia się je w placówce pocztowej lub urzędzie gminy na okres 7 dni i po powtórnym awizowaniu uważa się doręczenie za dokonane z upływem ostatniego dnia siedmiodniowego okresu. W związku z powyższym wezwanie to zostało uznane za doręczone. Skarżący w wyznaczonym terminie nie uiścił należnego wpisu stałego – nie uzupełnił zatem braków fiskalnych skargi. Mając powyższe na uwadze, na podstawie art. 58 § 3 oraz art. 220 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 roku Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, Sąd orzekł jak w sentencji postanowienia.