Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Wa 4303/06

Administrative courts2007-02-15
Case number
III SA/Wa 4303/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-02-15
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Ewa Radziszewska-Krupa

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Ewa Radziszewska-Krupa, , po rozpoznaniu w dniu 15 lutego 2007r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi J. G. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia ... września 2006r. Nr ... w przedmiocie orzeczenia odpowiedzialności byłego wspólnika spółki cywilnej za zaległości podatkowe spółki z tytułu podatku od towarów i usług postanawia: odrzucić skargę UZASADNIENIE Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie doręczył J. G. odpis zarządzenie Przewodniczącego Wydziału o wezwaniu do uiszczenia wpisu sądowego w wysokości 2.000 zł. Jednocześnie pouczył, że nieuiszczenie wpisu w terminie 7 dni od dnia otrzymania wezwania spowoduje odrzucenie skargi. Wskazał również, że na powyższe zarządzenie przysługuje zażalenie do Naczelnego Sądu Administracyjnego w terminie 7 dni od dnia doręczenia odpisu zarządzenie (k... akt sądowych). Z akt sprawy wynika, iż wezwanie do uiszczenia wpisu sądowego doręczono skarżącemu 17 stycznia 2007r. (zwrotne potwierdzenie odbioru – k... akt sądowych). W związku z tym siedmiodniowy termin do uiszczenia wpisu upływał z dniem 24 stycznia 2007r. Do 13 lutego 2007r. strona, mimo pouczenia, nie dopełniła wskazanej w wezwaniu czynności, co zostało potwierdzone notatką sekretarza sądowego (k... akt sądowych). Zgodnie z art. 220 § 1 i 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm., dalej: "P.p.s.a."), Sąd nie podejmie żadnej czynności na skutek pisma, od którego nie zostanie uiszczona należna opłata. Jest więc zobligowany do odrzucenia skargi, od której - pomimo wezwania - nie uiszczono wpisu sądowego. W związku z tym Sąd, działając na podstawie powołanego wyżej art. 220 § 1 i § 3 P.p.s.a. oraz art. 58 § 3 P.p.s.a., orzekł jak w sentencji.