Ppolska.starec← UrzadnikLog in

VII SA/Wa 11/07

Administrative courts2007-02-05
Case number
VII SA/Wa 11/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-02-05
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Izabela Ostrowska

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA – Izabela Ostrowska po rozpoznaniu w dniu 5 lutego 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi J. L. na decyzję [...] Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego z dnia [...] października 2006 r. nr [...] w przedmiocie nakazu rozbiórki budynku gospodarczego postanawia: odrzucić skargę J. L. UZASADNIENIE W dniu 21 listopada 2006 r. (data stempla pocztowego) J. L. wniosła do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie skargę na decyzję [...] Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego z dnia [...] października 2006 r. nr [...] w przedmiocie nakazu rozbiórki budynku gospodarczego. Ze zwrotnego potwierdzenia odbioru zaskarżonej decyzji wynika, że decyzja ta została doręczona skarżącej w dniu 19 października 2006 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył, co następuje: Zgodnie z art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2002 r. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) - dalej p.p.s.a. - skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. W rozpatrywanej sprawie, ostatni dzień w/w terminu liczonego od dnia 19 października 2006 r. (data doręczenia decyzji skarżącej) przypadł na dzień 18 listopada 2006 r. (sobotę), a zatem zgodnie z art. 83 § 2 p.p.s.a., za ostatni dzień tego terminu należy przyjąć dzień 20 listopada 2006 r. (poniedziałek). Art. 83 § 3 p.p.s.a. stanowi, iż oddanie pisma w polskim urzędzie pocztowym lub w polskim urzędzie konsularnym jest równoznaczne z wniesieniem go do sądu, natomiast z daty stempla pocztowego wynika, że skarga została nadana w dniu 21 listopada 2006 r., a więc z 1-dniowym uchybieniem powyższego terminu. Stosownie do art. 58 § 1 pkt 2 p.p.s.a., sąd odrzuca skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia. W związku z powyższym, na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 i § 3 p.p.s.a. orzeczono, jak w sentencji postanowienia.