Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Po 984/06

Administrative courts2007-02-08
Case number
III SA/Po 984/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu
Judgment date
2007-02-08
Type
Postanowienie WSA w Poznaniu

Judges

Szymon Widłak

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w składzie następującym: Przewodniczący: asesor sądowy Szymon Widłak po rozpoznaniu w dniu 08 lutego 2007r. na posiedzeniu niejawnym w sprawie ze skargi B. G. na zarządzenie pokontrolne Wielkopolskiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska z dnia[...] nr [...] w przedmiocie odpadów p o s t a n a w i a: Odrzucić skargę. /-/Sz. Widłak UZASADNIENIE Zarządzenie pokontrolne Wielkopolskiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska z dnia [...] nr [...] zaskarżył skargą z dnia [...] do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu B. G. w imieniu Spółki "A". Zarządzeniem z dnia 02 listopada 2006r. B. G. wezwany został do uzupełnienia w terminie 7 dni braków formalnych skargi poprzez złożenie dokumentu wykazującego umocowanie do wniesienia skargi i określającego sposób reprezentacji strony skarżącej - zgodnie z art. 29 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. nr 153 poz. 1270 ze zm), tj wyciągu z KRS oraz odpisu umowy spółki – pod rygorem odrzucenia skargi. Zarządzenie doręczone zostało do siedziby spółki w dniu 09 listopada 2006r., lecz w zakreślonym zarządzeniem sądu terminie skarga nie została uzupełniona. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje : Zgodnie z art. 28 §1 i art. 29 ustawy z dnia 30.08.2002r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), dalej określanej p.p.s.a., osoby prawne oraz jednostki organizacyjne mające zdolność sądową dokonują czynności w postępowaniu przez organy albo osoby uprawnione do działania w ich imieniu. Natomiast przedstawiciel ustawowy lub organ albo wskazane wyżej osoby mają obowiązek wykazać swoje umocowanie dokumentem przy pierwszej czynności w postępowaniu. Skutkiem nieuzupełnienia braku formalnego skargi w wyznaczonym w wezwaniu terminie jest odrzucenie skargi (art. 58 § 1 pkt 3 p.p.s.a.). Skoro pomimo skutecznie doręczonego wezwania do uzupełnienia braków formalnych skargi i mimo upływu terminu nie przedłożono koniecznych dokumentów wykazujących umocowanie do wniesienia skargi i określającego sposób reprezentacji strony skarżącej sąd - na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 p.p.s.a. - orzekł, jak w sentencji postanowienia. /-/Sz. Widłak