Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Łd 269/07

Administrative courts2007-03-14
Case number
I SA/Łd 269/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi
Judgment date
2007-03-14
Type
Postanowienie WSA w Łodzi

Judges

Krzysztof Szczygielski

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Dnia 14 marca 2007 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi Wydział I w składzie następującym: Przewodniczący : Sędzia WSA Krzysztof Szczygielski, , , po rozpoznaniu w dniu 14 marca 2007 roku na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi T. P. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w Ł. z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie odmowy stwierdzenia nadpłaty w podatku dochodowym od osób fizycznych za rok 2005 postanawia : odrzucić skargę. UZASADNIENIE Decyzją z dnia [...] Nr [...] Dyrektor Izby Skarbowej w Ł. utrzymał w mocy rozstrzygnięcie organu I instancji odmawiające stronie stwierdzenia nadpłaty w podatku dochodowym od osób fizycznych za 2005 rok. Organ pouczył jednocześnie, iż zgodnie z przepisami ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) decyzja może być zaskarżona do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi za pośrednictwem Dyrektora Izby Skarbowej w Ł. w terminie 30 dni od dnia jej doręczenia. Przedmiotowe rozstrzygnięcie T. P. otrzymał w dniu 2 stycznia 2007 r. W dniu 2 lutego 2007 r. pełnomocnik strony wniósł do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi skargę na wskazane powyżej orzeczenie organu odwoławczego. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi zważył, co następuje: Kwestię terminu składania skargi do wojewódzkiego sądu administracyjnego reguluje art. 53 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), zwanej dalej p.p.s.a., stanowiąc w § 1, że skargę wnosi się w terminie 30 dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. W niniejszej sprawie, skarżący odebrał osobiście decyzję z dnia [...] Nr [...] Dyrektora Izby Skarbowej w Ł., w dniu 2 stycznia 2007 r. Skarga powinna więc zostać złożona najpóźniej do dnia 1 lutego 2007 r. Wnosząc środek zaskarżenia 2 lutego 2007 r. pełnomocnik skarżącego uchybił ustawowemu trzydziestodniowemu terminowi. Z uwagi na powyższy fakt, Sąd na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 p.p.s.a. orzekł o odrzuceniu skargi.