Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Łd 1975/06

Administrative courts2007-03-20
Case number
I SA/Łd 1975/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi
Judgment date
2007-03-20
Type
Postanowienie WSA w Łodzi

Judges

Cezary Koziński

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Dnia 20 marca 2007 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi Wydział I w składzie następującym: , Przewodniczący Asesor WSA Cezary Koziński, , , po rozpoznaniu w dniu 20 marca 2007 roku na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi W. P. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Ł. z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie opłaty targowej p o s t a n a w i a odrzucić skargę UZASADNIENIE W dniu 25 października 2006 roku W. P. wniósł skargę na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Ł. z dnia [...] Nr [...] utrzymującą w mocy decyzję Burmistrza R. z dnia [...], znak [...] w przedmiocie określenia wysokości zobowiązania podatkowego w opłacie targowej, za okres 1-23, 28, 29 grudnia 2004 roku w kwocie 135, 00 zł. Jak wynika ze zwrotnego potwierdzenia odbioru zaskarżonej decyzji została ona doręczona stronie skarżącej w dniu 7 września 2006 roku. Skarga natomiast została nadana w Urzędzie Pocztowym w dniu 25 października 2006 roku (dowód: kserokopia koperty zawierającej przedmiotową skargę, oryginał w aktach sądowoadministracynych o sygn. l SA/Łd 1978/06, k. 9). Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Stosownie do treści art 53 § 1 ustawy z 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153 póz. 1270 ze zm. -zwanej dalej p.p.s.a), skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. W myśl natomiast art. 58 § 1 pkt 2 p.p.s.a, sąd odrzuca skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia. W rozpatrywanej sprawie termin do wniesienia skargi upłynął w dniu 9 października 2007 r. W. P. wniósł skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi w dniu 25 października 2007 r., a zatem z przekroczeniem ustawowego trzydziestodniowego terminu do jej wniesienia. Wobec powyższego, z mocy art. 58 § 1 pkt 2 w związku z art. 53 § 1 p.p.s.a. Sąd orzekł, jak w sentencji.