Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Łd 68/07

Administrative courts2007-02-27
Case number
II SA/Łd 68/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi
Judgment date
2007-02-27
Type
Postanowienie WSA w Łodzi

Judges

Arkadiusz BlewązkaBarbara Rymaszewska

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi Wydział II w składzie następującym: , Sędzia WSA Arkadiusz Blewązka, , po rozpoznaniu w dniu 27 lutego 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi W. T. na decyzję [...] Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego w Ł. z dnia[...]. nr [....] w przedmiocie zobowiązania do wykonania określonych robót budowlanych p o s t a n a w i a: odrzucić skargę. UZASADNIENIE W dniu 18 grudnia 2006 r. W. T. wniósł skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi na decyzję [...] Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego w Ł. z dnia [...] nr [...] w przedmiocie zobowiązania do wykonania określonych robót budowlanych. Zarządzeniem z dnia 22 stycznia 2007 r. wezwano skarżącego do usunięcia braków formalnych skargi poprzez nadesłanie odpisu skargi poświadczonego za zgodność z oryginałem lub własnoręcznie podpisanego oraz do uiszczenia wpisu sądowego w kwocie 500 zł w terminie 7 dni pod rygorem odrzucenia skargi. Wezwanie to doręczono W. T. w dniu 30 stycznia 2007r. Skarżący nie złożył w Sądzie odpisów skargi, nie uiścili też wpisu od skargi. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Oceniając sytuację jaka istnieje w niniejszej sprawie wskazać należy, że przepis art. 220 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 z 2002 r.) (w skrócie p.p.s.a). stanowi, iż Sąd nie podejmuje żadnej czynności na skutek skargi, od której nie została uiszczona należna opłata. Przepis ten przewiduje również, iż w takim wypadku Przewodniczący wzywa wnoszącego pismo, aby uiścił ją w terminie siedmiu dni. Sąd odrzuca skargę, gdy - pomimo wezwania - wpis nie został uiszczony w wyznaczonym terminie ( art. 220 § 3 p.p.s.a.). Ponadto zgodnie z treścią art. 49 § 1 p.p.s.a. w sytuacji, gdy pismo strony nie może otrzymać prawidłowego biegu wskutek niezachowania warunków formalnych, Przewodniczący wzywa do jego uzupełnienia lub poprawienia w terminie 7 dni pod rygorem pozostawienia bez rozpoznania, chyba że ustawa stanowi inaczej. Sąd odrzuca skargę, gdy jej braków formalnych nie uzupełniono w wyznaczonym terminie (art. 58 § 1 pkt. 3 p.p.s.a). W sprawie niniejszej w dniu 30 stycznia 2007 r. doręczono skarżącemu zarządzenie wzywające do usunięcia braków formalnych skargi poprzez nadesłanie odpisu skargi oraz do uiszczenia wpisu sądowego w kwocie 500 zł. Siedmiodniowy termin przeznaczony na usunięcie braków upłynął wraz z dniem 6 lutego 2007 r. W. T. nie wykonał zarządzenia. W tym stanie rzeczy braki skargi nie zostały uzupełnione w terminie i dlatego Sąd na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 i art. 220 § 3 ustawy p.p.s.a orzekł jak w sentencji.