III SA/Wr 134/07
Administrative courts2007-03-23
Case number
III SA/Wr 134/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu
Judgment date
2007-03-23
Type
Postanowienie WSA we Wrocławiu
Judges
Józef Kremis
Ruling
*Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia NSA - Józef Kremis po rozpoznaniu w dniu 23 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi J. K. na decyzję Wojewody D. z dnia 5 stycznia 2007 r., nr [...] w przedmiocie wymeldowania z miejsca pobytu stałego postanawia: odrzucić skargę.
UZASADNIENIE
Skarżąca J. K. w dniu 12 lutego 2007 r. wniosła do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu za pośrednictwem Wojewody D. skargę na wskazaną w sentencji niniejszego postanowienia decyzję Wojewody D. z dnia 5 stycznia 2007 r., wnosząc o jej uchylenie. Przedmiotowa decyzja została doręczona skarżącej w dniu 9 stycznia 2007 r. (zwrotne potwierdzenie odbioru) wraz z prawidłowym pouczeniem o sposobie zaskarżenia.
Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje:
Zgodnie z art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), zwanej dalej p.p.s.a, skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. Stosownie natomiast do art. 58 § 1 pkt 2 i § 3 p.p.s.a. sąd odrzuca postanowieniem skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia. Odrzucenie skargi może nastąpić na posiedzeniu niejawnym.
Zgodnie z art. 54 §1 p.p.s.a skargę do sądu administracyjnego wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi. Stosownie do § 2 tego artykułu organ przekazuje skargę sądowi wraz z aktami sprawy i odpowiedzią ma skargę w terminie trzydziestu dni od dnia jej wniesienia.
W przedmiotowej sprawie skarżąca mimo prawidłowego pouczenia przez Wojewodę D. o prawie, terminie i sposobie zaskarżenia decyzji do sądu administracyjnego, wniosła skargę po upływie przewidzianego w ustawie trzydziestodniowego terminu - skarga została nadana w urzędzie pocztowym w dniu 12 lutego 2007 r., natomiast termin do jej wniesienia upłynął w dniu 9 lutego 2007 r. (piątek). Przyjąć zatem należało, iż skarżąca nie dopełniła wymogu określonego w art. 53 § 1 p.p.s.a. i uchybiła zachowaniu terminu do wniesienia skargi.
Z tych względów Wojewódzki Sąd Administracyjny orzekł na podstawie art. 58 § 1 pkt 2, jak w sentencji.