II SA/Gl 166/07
Administrative courts2007-03-12
Case number
II SA/Gl 166/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach
Judgment date
2007-03-12
Type
Postanowienie WSA w Gliwicach
Judges
Ewa Krawczyk
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Dnia 12 marca 2007 roku. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach w składzie następującym: Przewodnicząca: Sędzia NSA Ewa Krawczyk po rozpoznaniu w dniu 12 marca 2007 roku na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi M. P. na decyzję [...]Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego w K. z dnia [...]roku – Nr [...] w przedmiocie rozbiórki obiektu budowlanego p o s t a n a w i a : odrzucić skargę.
UZASADNIENIE
W dniu [...]roku (data nadania listu poleconego) skarżąca M. P. wniosła do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach – za pośrednictwem [...]Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego w K. – skargę na decyzję tegoż organu wymienioną w sentencji postanowienia.
Z akt administracyjnych wynika, iż decyzję będącą przedmiotem zaskarżenia,
organ odwoławczy wysłał skarżącej na adres wskazany w toku postępowania.
Korespondencja została osobiście doręczona skarżącej w dniu [...]
roku. Decyzja w swej treści zawierała prawidłowe pouczenie o przysługującej
skardze i terminie jej wniesienia do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego
w Gliwicach.
Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje:
Skarga, jako wniesiona po upływie przepisanego terminu do jej złożenia,
podlegała odrzuceniu.
Zgodnie z treścią art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm., zwanej dalej w skrócie: p.p.s.a.), skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia
doręczenia stronie skarżącej rozstrzygnięcia w sprawie. Powinna ona zostać
wniesiona – wobec redakcji art. 54 § 1 p.p.s.a. - za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność jest przedmiotem skargi.
W okolicznościach rozpatrywanej sprawy, decyzja organu podatkowego II instancji została, co wynikało ze zwrotnego potwierdzenia odbioru, osobiście
doręczona skarżącej w dniu [...]roku. Ostateczny więc termin do złożenia skargi upływał z dniem [...]roku (sobota). Jednakże wobec uregulowania zawartego w przepisie art. 83 § 2 p.p.s.a., w myśl którego jeżeli ostatni dzień terminu przypada na sobotę lub dzień ustawo wolny od pracy, za ostatni dzień terminu uważa się następny dzień po dniu lub dniach wolnych od pracy, uznać należało, iż ostateczny termin do wniesienia skargi przypadał na dzień [...]roku.
Tymczasem skarga została wniesiona dopiero [...]roku (data nadania).
Z powyższych względów, na zasadzie art. 58 § 1 pkt. 2 p.p.s.a. zgodnie z którym Sąd odrzuca skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia oraz przy zastosowaniu art. 58 § 3 p.p.s.a., należało orzec jak w sentencji.