Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Gl 1004/06

Administrative courts2007-01-22
Case number
II SA/Gl 1004/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach
Judgment date
2007-01-22
Type
Postanowienie WSA w Gliwicach

Judges

Ewa Krawczyk

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Dnia 18 stycznia 2007 roku. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach w składzie następującym: Przewodnicząca: Sędzia NSA Ewa Krawczyk, , , po rozpoznaniu w dniu 18 stycznia 2007 roku na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi J. N., A. R., I. B., U. R., M. W. i D. R. na decyzję Wojewody [...] z dnia [...]roku – Nr [...] w przedmiocie zwrotu wywłaszczonej nieruchomości postanawia odrzucić skargę. UZASADNIENIE Pismem z dnia [...]roku, nadanym listem poleconym w dniu następnym, skarżący w osobach: J. N., A. R., I. B., U. R., M. W. i D. R. działający przez profesjonalnego pełnomocnika – radcę prawnego B. R. wnieśli do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach – za pośrednictwem Wojewody [...] - skargę na decyzję tegoż organu wymienioną w sentencji postanowienia, mocą której organ ten orzekł o uchyleniu w całości decyzji Starosty R. z dnia [...]roku – Nr [...] o zwrocie nieruchomości położonej w R. przy ulicy R. oraz o rozliczeniach ze zwrotem z tym związanych i przekazaniu sprawy do ponownego rozpatrzenia. Skarga, przy jej wniesieniu, nie została opłacona. Należną opłatę uiszczono dopiero w dniu [...] roku. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył co następuje: Przepis art. 219 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153 poz. 1270 ze zm. – zwanej dalej P.p.s.a. ) stanowi, że opłatę sądową należy uiścić przy wniesieniu do sądu pisma podlegającego opłacie. Z treści art. 221 P.p.s.a. wynika nadto, że pisma wnoszone przez adwokata lub radcę prawnego, które nie są należycie opłacone, pozostawia się bez rozpoznania albo odrzuca bez wezwania o uiszczenie opłaty, jeżeli pismo podlega opłacie stałej. W stanie faktycznym sprawy, ze względu na jej przedmiot (decyzja Wojewody [...]), skarga podlegała opłacie stałej w wysokości [...]zł - stosownie do § 2.3. pkt. 5 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie wysokości oraz szczegółowych zasad pobierania wpisu w postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 221, poz. 2193 ze zm.). Ponieważ ostateczny termin do wniesienia skargi upływał z dniem [...]roku (z akt administracyjnych wynika, iż decyzję doręczono pełnomocnikowi skarżących w dniu [...]roku), przeto również najpóźniej w tym dniu pełnomocnik skarżących winien był uiścić wymagany wpis od skargi. A zatem, uznać należało, iż wpis od skargi został uiszczony po terminie. W tym stanie rzeczy, skarga podlegała odrzuceniu w oparciu o przywołany wyżej przepis art. 221 P.p.s.a.