Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Wr 1636/06

Administrative courts2007-01-22
Case number
I SA/Wr 1636/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu
Judgment date
2007-01-22
Type
Postanowienie WSA we Wrocławiu

Judges

Maria Tkacz-Rutkowska

Ruling

*Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Maria Tkacz-Rutkowska po rozpoznaniu w dniu 22 stycznia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi T. T. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej we W. Ośrodek Zamiejscowy w L. z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie odmowy umorzenia zaległości w podatku dochodowym od osób fizycznych za 2005 r. postanawia: odrzucić skargę. UZASADNIENIE W rozpatrywanej sprawie, zarządzeniem Przewodniczącego Wydziału I z dnia 9 listopada 2006 r. wezwano stronę skarżącą do uzupełnienia braków formalnych skargi poprzez uiszczenie wpisu sądowego w kwocie 500,00 zł, w terminie siedmiu dni, pod rygorem odrzucenia skargi. Odpis zarządzenia o wezwaniu do uiszczenia wpisu sądowego, jak wynika z pocztowego potwierdzenia odbioru Urzędu Pocztowego A [...], został - po dwukrotnym awizowaniu (w dniach 29 listopada 2006 r. i 7 grudnia 2006 r.) - w dniu 15 grudnia 2006 r. zwrócony do nadawcy. Nieprzekraczalny termin do usunięcia braków skargi upłynął w dniu 21 grudnia 2006 r. Skarżący, pomimo wezwania, nie uiścił należnego wpisu sądowego do dnia dzisiejszego. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Zgodnie z regulacją art. 220 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153 poz. 1270 ze zm.) skarga, od której pomimo wezwania nie został uiszczony należny wpis, podlega odrzuceniu przez sąd. Natomiast w myśl przepisu art. 58 § 1 pkt 3 powyższej ustawy sąd odrzuca skargę, gdy nie uzupełniono w wyznaczonym terminie braków formalnych skargi. W rozpoznawanej sprawie należało uiścić wpis sądowy najpóźniej w dniu 21 grudnia 2006 r., czyli w terminie siedmiu dni od dnia doręczenia odpisu zarządzenia wzywającego do uzupełnienia braków formalnych skargi. Nieuzupełnienie przez stronę braków w terminie uniemożliwia nadanie sprawie biegu oczekiwanego przez skarżącego. W związku z powyższym, działając na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 oraz 220 § 3 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi Sąd orzekł jak w sentencji.