III SA/Wr 652/06
Administrative courts2007-03-23
Case number
III SA/Wr 652/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu
Judgment date
2007-03-23
Type
Postanowienie WSA we Wrocławiu
Judges
Krystyna Anna Stec
Ruling
*Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia NSA - Krystyna Anna Stec po rozpoznaniu w dniu 23 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi B. B. na decyzję Wojewody D. z dnia 6 października 2006 r., Nr [...] w przedmiocie wymeldowania z miejsca pobytu stałego postanawia: odrzucić skargę.
UZASADNIENIE
Decyzją z dnia 6 października 2006 r. Nr [...] Wojewoda D. utrzymał w mocy decyzję Prezydenta W. z dnia 8 września 2006 r., orzekającą o wymeldowaniu B. B. z miejsca pobytu stałego, w lokalu przy ulicy K. [...] we W.
Decyzja organu odwoławczego z dnia 6 października 2006 r., wraz z prawidłowym pouczeniem o prawie, trybie i terminie zaskarżenia, została doręczona na adres podany przez skarżącą w dniu 12 października 2006 r. (informacja z Urzędu Pocztowego J. - L.).
Pismem złożonym w dniu 14 listopada 2006 r. w D. Urzędzie Wojewódzkim we W., B. B. wniosła za pośrednictwem Wojewody D. skargę na powyższą decyzję do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego.
Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje:
Zgodnie z art. 54 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - zwanej dalej w skrócie p.p.s.a. (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) skargę do sądu administracyjnego wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi. Organ ten przekazuje skargę sądowi wraz z aktami sprawy i odpowiedzią na skargę w terminie trzydziestu dni od dnia jej wniesienia. Zgodnie z art. 53 § 1 p.p.s.a., skargę taką wnosi się w terminie trzydziestodniowym od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. W świetle art. 58 § 1 pkt 2 i § 3 p.p.s.a. sąd, na posiedzeniu niejawnym odrzuca skargę wniesioną po terminie.
Decyzję organu administracji publicznej doręczono skutecznie stronie skarżącej w dniu 12 października 2006 r. Termin do wniesienia skargi upływał zatem z końcem dnia 13 listopada 2006 r. (poniedziałek). Należy zatem uznać, iż skarga została wniesiona z naruszeniem terminu przewidzianego w art. 53 § 1 p.p.s.a., bowiem skarżąca złożyła ją w siedzibie organu dopiero w dniu 14 listopada 2006 r. (wtorek).
W tym stanie sprawy, wobec wniesienia skargi po terminie, na podstawie powołanych powyżej przepisów, orzeczono jak w sentencji.