III SA/Lu 555/06
Administrative courts2007-01-23
Case number
III SA/Lu 555/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie
Judgment date
2007-01-23
Type
Postanowienie WSA w Lublinie
Judges
Małgorzata Fita
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w składzie następującym: Przewodniczący: Asesor WSA Małgorzata Fita po rozpoznaniu w dniu 23 stycznia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi A. i B.L. prowadzących działalność gospodarczą pod nazwą Usługi Spedycyjne i Transportowe "T." Spółka jawna z siedzibą w B. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia [...] października 2006 r. nr [...] w przedmiocie odmowy wznowienia postępowania w sprawie rejestracji pojazdu postanawia: odrzucić skargę.
UZASADNIENIE
Pismem z dnia 17 listopada 2006 r. wniesiono skargę na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia [...] października 2006 r. nr [...], w przedmiocie odmowy wznowienia postępowania w sprawie rejestracji pojazdu. Przedmiotową skargę podpisał B.L..
W sytuacji, gdy skarga nie może otrzymać prawidłowego biegu, wskutek niezachowania wymogów formalnych, zgodnie z przepisem art. 49 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnym (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), wzywa się do ich uzupełnienia.
Zarządzeniem z dnia 7 grudnia 2006 r. wezwano stronę skarżącą do uzupełnienia braków formalnych skargi, poprzez złożenie dokumentu określającego umocowanie do reprezentowania strony skarżącej (umowa spółki, wyciąg z KRS) zgodnie z przepisem art. 29 powołanej ustawy, w terminie 7 dniu od dnia doręczenia niniejszego wezwania.
Wezwanie do usunięcia braków formalnych zostało stronie doręczone w dniu 13 grudnia 2006 r., zatem termin do uiszczenia braków formalnych upłynął w dniu 20 grudnia 2006 r.
Pomimo wezwania, nie zostały złożone wymagane dokumenty, co oznacza, że nie uzupełniono w wyznaczonym terminie braków formalnych.
Zgodnie z art. 58 § 1 pkt. 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. ustawy, Sąd odrzuca skargę gdy nie uzupełniono w wyznaczonym terminie braków formalnych skargi.
Z powyższych względów oraz na podstawie art. 58 § 1 pkt. 3 i § 3 cytowanej ustawy, należało orzec jak w sentencji.