Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Lu 167/07

Administrative courts2007-03-20
Case number
II SA/Lu 167/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie
Judgment date
2007-03-20
Type
Postanowienie WSA w Lublinie

Judges

Joanna Cylc-Malec

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Joanna Cylc - Malec po rozpoznaniu w dniu 20 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi T. C. postanawia: odrzucić skargę. UZASADNIENIE Pismem z dnia 6 marca 2007 r. skarżąca T. C. została wezwana do usunięcia braków skargi, przez oznaczenie organu, którego działalności lub bezczynności skarga dotyczy oraz wskazanie numeru i daty zaskarżonego aktu (decyzji, postanowienia, innego aktu) lub zaskarżonej czynności - w terminie 7 dni pod rygorem odrzucenia skargi. Jak wynika ze zwrotnego potwierdzenia odbioru (k.-15 akt sądowych) wezwanie zostało doręczone w sposób prawidłowy i odebrane przez skarżącą osobiście dnia 9 marca 2007 r. W związku z powyższym, termin do uzupełnienia braków formalnych upłynął z dniem 16 marca 2007 r. Pomimo upływu zakreślonego, siedmiodniowego terminu, skarżąca nie uzupełniła braków do których została wezwana. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie, zważył co następuje: Zgodnie z art. 57 Art. 57. § 1. § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. 2002 r. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) - skarga powinna czynić zadość wymaganiom pisma w postępowaniu sądowym, a ponadto zawierać: 1) wskazanie zaskarżonej decyzji, postanowienia, innego aktu lub czynności; 2) oznaczenie organu, którego działania lub bezczynności skarga dotyczy; 3) określenie naruszenia prawa lub interesu prawnego. Co do zasady, w takim przypadku przewodniczący wzywa wnoszącego skargę, aby pod rygorem odrzucenia skargi uzupełnił braki formalne w terminie siedmiu dni od dnia doręczenia wezwania. Jak wskazano na wstępie skarżąca nie uzupełniła w wyznaczonym terminie braków formalnych skargi do jakich została wezwana. Z tych względów Sąd na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, orzekł jak w postanowieniu.