Ppolska.starec← UrzadnikLog in

VII SA/Wa 1408/06

Administrative courts2007-02-16
Case number
VII SA/Wa 1408/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-02-16
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Halina Kuśmirek

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Halina Kuśmirek po rozpoznaniu w dniu 16 lutego 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi H. C. na postanowienie [...] Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego z dnia [...] maja 2006 r. Nr [...] w przedmiocie nałożenia grzywny w celu przymuszenie postanawia odrzucić skargę UZASADNIENIE Zgodnie z art. 220 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z Nr 153, poz. 1270 ze zm.) skarga od której pomimo wezwania nie został uiszczony należny wpis, podlega odrzuceniu przez sąd. H. C. wniosła skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie na postanowienie [...] Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego z dnia [...] maja 2006 r. Nr [...] dotyczące nałożenia grzywny w celu przymuszenie. Skarżąca wraz ze skargą złożyła wniosek o przyznanie prawa pomocy w postaci zwolnienia od kosztów sądowych. Postanowieniem z 26 października 2006 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny odmówił H. C. przyznania prawa pomocy w części obejmującego zwolnienie od kosztów sądowych. Zarządzeniem z dnia 27 listopada 2006 r. wezwano skarżącą do usunięcia braków formalnych skargi w terminie 7 dni - poprzez uiszczenie wpisu sądowego w wysokości 100 ( stu ) złotych pod rygorem odrzucenia skargi. Z akt sprawy wynika, iż wezwanie to zostało doręczone skarżącej w dniu 6 grudnia 2006 r. ( data stempla pocztowego ), a zatem termin do dokonania nakazanej przez Sąd czynności upłynął z dniem 13 grudnia 2006 r. Należy stwierdzić, iż do dnia 2 lutego 2007 r. nie wpłynęła na rachunek bankowy Sądu żadna kwota z tytułu należnego wpisu sądowego. W terminie zakreślonym przez Sąd, skarżąca H. C. nie uiściła wpisu sądowego i dlatego też na podstawie art. 220 § 3 ww. ustawy, należało orzec jak w sentencji postanowienia.