Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Łd 602/06

Administrative courts2007-01-18
Case number
III SA/Łd 602/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi
Judgment date
2007-01-18
Type
Postanowienie WSA w Łodzi

Judges

Janusz Nowacki

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Dnia 18 stycznia 2007 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi –Wydział III w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA: Janusz Nowacki po rozpoznaniu w dniu 18 stycznia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi R.B. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Ł. z dnia [...] r. Nr [...] w przedmiocie cofnięcia uprawnień do kierowania pojazdami postanawia: odrzucić skargę. UZASADNIENIE W dniu 28 listopada 2006 r. R.B. zaskarżył do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Ł. z dnia [...] r. nr [...] utrzymującą w mocy decyzję Starosty Powiatu [...] z dnia [...] r. nr [...] w sprawie cofnięcia uprawnień do kierowania pojazdami silnikowymi kat. "A", "B" i "T". Wskazane rozstrzygnięcie, jak wynika ze zwrotnego potwierdzenia odbioru przesyłki poleconej, doręczono skarżącemu w dniu 27 października 2006 r. Odpowiadając na skargę, Samorządowe Kolegium Odwoławcze w Ł. wniosło o jej odrzucenie, z uwagi na uchybienie terminu do złożenia skargi. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Zgodnie z treścią art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. Z załączonych do akt sądowoadministracyjnych dokumentów wynika, iż kwestionowane rozstrzygnięcie doręczono R.B. w dniu 27 października 2006 r. Zgodnie z pouczeniem zawartym w uzasadnieniu decyzji, skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi należało wnieść w terminie 30 dni od dnia doręczenia decyzji organu II instancji. Zatem, termin do złożenia skargi, który biegł od dnia 28 października 2006 r. do dnia 27 listopada 2006 r. upłynął bezskutecznie, albowiem strona złożyła skargę dopiero w dniu 28 listopada 2006 r. W tej sytuacji, Sąd uznał, iż skarga jako wniesiona po upływie wymaganego terminu podlega odrzuceniu na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi.