VII SA/Wa 1707/06
Administrative courts2007-04-24
Case number
VII SA/Wa 1707/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-04-24
Type
Postanowienie WSA w Warszawie
Judges
Agnieszka Wilczewska-RzepeckaElżbieta Zielińska-ŚpiewakTadeusz Nowak
Ruling
Umorzono postępowanie z art. 161 ustawy -PoPPSA
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Agnieszka Wilczewska - Rzepecka (spr.), , Sędzia WSA Tadeusz Nowak, Sędzia WSA Elżbieta Zielińska - Śpiewak, , Protokolant Ewa Sawicka, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 24 kwietnia 2007 r. sprawy ze skargi A. Ż. na decyzję Wojewody [...] z dnia [...] lipca 2006 r. znak [...] w przedmiocie odmowy zatwierdzenia projektu budowlanego i udzielenia pozwolenia na budowę. postanawia I. umorzyć postępowanie sądowe, II. zwrócić skarżącemu ze środków budżetowych Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie kwotę 250 zł /dwieście pięćdziesiąt złotych/ tytułem zwrotu połowy uiszczonego wpisu sadowego.
UZASADNIENIE
Przepis art. 60 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2002r. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) przewiduje możliwość cofnięcia przez skarżącego skargi. Artykuł 161 § 1 pkt 1 wymienionej ustawy mówi o tym, że Sąd wydaje postanowienie o umorzeniu postępowania, jeżeli skarżący skutecznie cofnął skargę.
Pismem z dnia 16 kwietnia 2007r. (data wpływu do Sądu) skarżący A. Ż. cofnął skargę złożoną na decyzję Wojewody [...] z dnia [...] lipca 2006r., znak [...].
Mając na uwadze, że ww. czynność nie zmierza do obejścia prawa i nie spowoduje utrzymania w mocy aktu dotkniętego wadą nieważności, Sąd uznał cofnięcie skargi za dopuszczalne.
Zgodnie zaś z art. 232 § 1 pkt 2 ww. ustawy Sąd z urzędu zwraca stronie połowę wpisu od pisma cofniętego przed rozpoczęciem posiedzenia, na które sprawa została skierowana. W niniejszej sprawie skarżący cofnął skargę w dniu 16 kwietnia 2007r., gdy sprawa została już skierowana na rozprawę, a termin rozprawy wyznaczono na dzień 24 kwietnia 2007r.
Mając na uwadze powyższe, na podstawie art. 161 § 1 pkt 1 w związku z art. 232 § 1 pkt 2 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2002r. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) Sąd orzekł, jak w sentencji postanowienia.