III SA/Wa 3914/06
Administrative courts2007-01-19
Case number
III SA/Wa 3914/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-01-19
Type
Postanowienie WSA w Warszawie
Judges
Hanna Kamińska
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Hanna Kamińska, , po rozpoznaniu w dniu 19 stycznia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi Z. K. na postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia ... września 2006 roku Nr ... w przedmiocie nałożenie kary porządkowej z tytułu niestawiennictwa na wezwania organu postanawia - odrzucić skargę. -
UZASADNIENIE
Pismem z dnia ... października 2006 r., wniesionym za pośrednictwem poczty w tym samym dniu, pełnomocnik skarżącego Z. K., będący radcą prawnym, złożył skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie na postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia ... września 2006 roku Nr... w przedmiocie nałożenie kary porządkowej z tytułu niestawiennictwa na wezwania organu.
Po sprawdzeniu w rejestrze dochodów budżetowych Sądu stwierdzono, że do dnia 2 stycznia 2007 r. nie uiszczono należnego wpisu od wniesionej skargi w kwocie 100 złotych.
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył, co następuje:
Zgodnie z treścią art. 221 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo
o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270, ze zm.) – dalej: "u.p.p.s.a." pisma wnoszone przez adwokata lub radcę prawnego, które nie są należycie opłacone, pozostawia się bez rozpoznania albo odrzuca bez wezwania
o uiszczenie opłaty, jeżeli pismo podlega opłacie stałej.
Wyrokiem z dnia 7 marca 2006 r., sygnatura akt SK 11/05 (Dz. U. Nr 45, poz. 2006) Trybunał Konstytucyjny orzekł o niezgodności z powyższym przepisem, a także z art. 2 Konstytucji RP, przepisu § 5 ust. 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16.12.2003 r. w sprawie wysokości oraz szczegółowych zasad pobierania wpisu w postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 221, poz. 2194), zgodnie z którym wpis stały od skargi wnoszonej przez adwokata lub radcę prawnego uiszczano na wezwanie, po przekazaniu skargi sądowi. Orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego opublikowane zostało w Dzienniku Ustaw z dnia 17 marca 2006 r.
i z tym dniem przestał obowiązywać wskazany przepis rozporządzenia Rady Ministrów.
Jak wynika natomiast z przepisu § 2 ust. 1 pkt 1 wskazanego wyżej rozporządzenia, wpis od skarg na postanowienia wydane w postępowaniu administracyjnym ma charakter stały i wynosi 100 złotych.
Przedmiotem skargi, wniesionej w sprawie niniejszej przez reprezentującego skarżącego radcę prawnego, jest postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej
w W., a zatem skarga ta – zgodnie z przytoczonym wyżej przepisem – objęta jest wpisem stałym. Tymczasem, jak wynika z kontroli rejestru dochodów budżetowych sądu, przy wniesieniu skargi pełnomocnik skarżącej nie dokonał wpłaty należnego wpisu stałego. Tym samym uznać należało, że w sprawie zachodzi określona w art. 221 u.p.p.s.a. przesłanka odrzucenia skargi.
Mając na uwadze powyższe i działając na podstawie art. 58 § 3 w zw. z art. 221 u.p.p.s.a. Sąd orzekł, jak w sentencji.