I SA/Sz 818/06
Administrative courts2007-01-17
Case number
I SA/Sz 818/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie
Judgment date
2007-01-17
Type
Postanowienie WSA w Szczecinie
Judges
Marzena Kowalewska
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie w składzie: Sędzia WSA Marzena Kowalewska po rozpoznaniu w dniu 17 stycznia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi W. P. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej z [...] nr [...] , w przedmiocie określenia wartości niezaewidencjonowanego przychodu za 2000 r. oraz zobowiązania z tytułu ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych za 2000 r. postanawia odrzucić skargę
UZASADNIENIE
W dniu [...] skarżący W. P. wniósł skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Szczecinie na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej z [...] nr [...], utrzymującą w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Skarbowego z [...], nr [...], określającą podatnikowi wartość niezaewidencjonowanego przychodu za 2000 r. w wysokości [...] zł oraz zobowiązanie z tytułu ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych za 2000 r. w wysokości [...] zł, w tym ryczałt obliczony według stawki 20 % w wysokości [...].
Sąd, pismem z[...], wezwał skarżącego do uzupełnienia braków formalnych skargi poprzez podanie wartości przedmiotu zaskarżenia oraz nadesłanie odpisu skargi poświadczonego za zgodność z oryginałem, w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania pod rygorem odrzucenia skargi.
Ze zwrotnego potwierdzenia odbioru wynika, że pismo zawierające powyższe wezwanie zostało doręczone adresatowi [...], jednakże w zakreślonym terminie nie uzupełniono braków formalnych skargi.
Zgodnie natomiast z art. 215 § 1, w każdym piśmie wszczynającym postępowanie sądowe w danej instancji należy podać wartość przedmiotu zaskarżenia, jeżeli od tej wartości zależy wysokość opłaty. Sąd na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 odrzuca skargę, gdy nie uzupełniono w wyznaczonym terminie braków formalnych skargi.
W rozpatrywanej sprawie skarżący, wezwany do przedłożenia pisma z podaniem wartości przedmiotu zaskarżenia oraz nadesłania odpisu skargi w terminie 7 dni od doręczenia wezwania, które nastąpiło [...], nie przedłożył takiego pisma, ani nie nadesłał odpisu skargi.
Z tej przyczyny Sąd, na podstawie powołanego wyżej przepisu art. 58 § 1 pkt 3 ustawy - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, skargę odrzucił.