Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Łd 54/07

Administrative courts2007-03-22
Case number
II SA/Łd 54/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi
Judgment date
2007-03-22
Type
Postanowienie WSA w Łodzi

Judges

Arkadiusz BlewązkaBarbara RymaszewskaSławomir Wojciechowski

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi Wydział II w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Arkadiusz Blewązka, , , po rozpoznaniu w dniu 22 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi A Przedsiębiorstwa Wielobranżowego Spółki Jawnej [...] z siedzibą w B. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Ł. z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie cofnięcia bez odszkodowania zezwolenia na transport odpadów poubojowych oraz zobowiązania do usunięcia skutków prowadzonej działalności p o s t a n a w i a: odrzucić skargę. UZASADNIENIE W dniu 12 grudnia 2006 r. M. i M.J. złożyli skargę na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Ł. z dnia [...] nr [...] w przedmiocie cofnięcia bez odszkodowania zezwolenia na transport odpadów poubojowych oraz zobowiązania do usunięcia skutków prowadzonej działalności. Zarządzeniem z dnia 17 stycznia 2007 r. Przewodniczący Wydziału II WSA wezwał pełnomocnika strony skarżącej – radcę prawnego A.K. do uiszczenia wpisu sądowego od skargi w kwocie 200 zł, w terminie 7 dni pod rygorem odrzucenia skargi. Powyższe zarządzenie doręczono radcy prawnemu A.K. w dniu 31 stycznia 2007 r. Do chwili obecnej nie uiszczono wpisu. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Oceniając sytuację jaka istnieje w niniejszej sprawie wskazać należy, że przepis art. 220 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) (w skrócie p.p.s.a.) stanowi, iż Sąd nie podejmuje żadnej czynności na skutek skargi, od której nie została uiszczona należna opłata. Przepis ten przewiduje również, iż w takim wypadku przewodniczący wzywa wnoszącego pismo, aby uiścił ją w terminie siedmiu dni. Sąd odrzuca skargę, gdy - pomimo wezwania - wpis nie został uiszczony w wyznaczonym terminie ( art. 220 § 3 cyt. ustawy). W sprawie niniejszej zarządzeniem z dnia 17 stycznia 2007 r. wezwano stronę skarżącą do uiszczenia wpisu w kwocie 200 zł w terminie siedmiu dni od doręczenia wezwania. Wezwanie to doręczono pełnomocnikowi skarżącej spółki w dniu 31 stycznia 2007 r. Termin na uiszczenie wpisu upłynął więc wraz z dniem 7 lutego 2007r. Wpisu nie uiszczono jednak w powyższym terminie. Wobec nieuzupełnienia braku skargi, Sąd na podstawie art. 220 § 3 p.p.s.a. orzekł jak w sentencji postanowienia.