Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Wa 203/07

Administrative courts2007-03-30
Case number
I SA/Wa 203/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-03-30
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Agnieszka Miernik

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Asesor WSA Agnieszka Miernik po rozpoznaniu w dniu 30 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi Z. Z. na decyzję Centralnej Komisji do Spraw Stopni i Tytułów z dnia [...] października 2006 r. nr [...] w przedmiocie odmowy przedstawienia do tytułu naukowego postanawia: odrzucić skargę. UZASADNIENIE Dnia 10 stycznia 2007 r. (data nadania w UP) wpłynęła do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie skarga na decyzję Centralnej Komisji do Spraw Stopni i Tytułów z dnia [...] października 2006 r. nr [...] dotycząca odmowy przedstawienia dr hab. Z. Z. do tytułu naukowego profesora, złożona przez adwokata K. U. jako pełnomocnika Z. Z. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył, co następuje: Zgodnie z art. 219 i art. 221 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270, ze zm.) opłatę sądową należy uiścić przy wniesieniu do sądu pisma podlegającego opłacie. Opłatę sądową uiszcza się gotówką do kasy właściwego sądu administracyjnego lub na rachunek bankowy właściwego sądu. Końcówki opłat zaokrągla się wzwyż do pełnych złotych. Pisma wnoszone przez adwokata lub radcę prawnego, które nie są należycie opłacone, pozostawia się bez rozpoznania albo odrzuca bez wezwania o uiszczenie opłaty, jeżeli pismo podlega opłacie stałej. W poprzednio obowiązującym stanie prawnym przepis § 5 ust. 2 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie wysokości oraz szczegółowych zasad pobierania wpisu w postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2003 r. Nr 221, poz. 2193) stanowił, że wpis stały od skargi wnoszonej przez adwokata lub radcę prawnego uiszcza się na wezwanie, po przekazaniu skargi sądowi. Jednakże Trybunał Konstytucyjny wyrokiem z dnia 7 marca 2006 r., sygn. akt SK 11/05, opubl. w Dz. U. Nr 45, poz. 322 orzekł o niezgodności w/w § 5 ust. 2 rozporządzenia Rady Ministrów z art. 221 ustawy – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi oraz art. 2 Konstytucji RP. Stwierdzić należy, iż w niniejszej sprawie opłata z tytułu wniesienia skargi jest opłatą stałą. Stosownie bowiem do dyspozycji § 2 ust. 1 pkt 2 cytowanego rozporządzenia, wpis stały w sprawach z zakresu administracji publicznej dotyczące uprawnień lub obowiązków wynikających z przepisów prawa wynosi 200 zł. W niniejszej sprawie bezsporne jest, że skarga podlegała opłacie stałej. Nie ulega wątpliwości, że została ona sporządzona i wniesiona przez adwokata, który nie uiścił należnego wpisu sądowego. Mając powyższe na uwadze Sąd, na podstawie art. 221 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270, ze zm.), postanowił jak w sentencji.