Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Lu 49/07

Administrative courts2007-04-17
Case number
III SA/Lu 49/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie
Judgment date
2007-04-17
Type
Postanowienie WSA w Lublinie

Judges

Jerzy Marcinowski

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia NSA Jerzy Marcinowski po rozpoznaniu w dniu 17 kwietnia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi P.S. na uchwałę Rady Miejskiej z dnia [...] stycznia 1999 r. nr [...] w sprawie upoważnienia Dyrektora Zarządu Dróg Miejskich do załatwiania indywidualnych spraw z zakresu administracji publicznej postanawia: odrzucić skargę. UZASADNIENIE Skarżący w dniu 18 stycznia 2007 r. wniósł do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Lublinie pismo, w którym wnosi m. in. o stwierdzenie przez Sąd nieważności uchwały Rady Miejskiej z dnia [...] stycznia 1999 r. nr [...] w sprawie upoważnienia Dyrektora Zarządu Dróg Miejskich do załatwiania indywidualnych spraw z zakresu administracji publicznej. Skarga nie została poprzedzona wezwaniem organu do usunięcia naruszenia prawa polegającego na wydaniu powyższej uchwały. W odpowiedzi na skargę organ wniósł o umorzenie postępowania ze względu na jego bezprzedmiotowość. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Skarga podlega odrzuceniu jako niedopuszczalna. Sąd dokonuje kontroli zgodności z prawem uchwały organu gminy na wniosek zainteresowanych na podstawie art. 101 ust. 1 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591, ze zm.), zgodnie z którym - każdy, czyj interes prawny lub uprawnienie zostały naruszone uchwałą lub zarządzeniem podjętymi przez organ gminy w sprawie z zakresu administracji publicznej, może - po bezskutecznym wezwaniu do usunięcia naruszenia - zaskarżyć uchwałę do sądu administracyjnego. W przedmiotowej sprawie skarżący nie wystąpił z wezwaniem do organu gminy, a zatem skarga jest przedwczesna, co powoduje, że podlega odrzuceniu. Mając powyższe na uwadze, Sąd na podstawie art. 58 § 1 pkt 6 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. nr 153 poz. 1270 ze zm.), orzekł jak w postanowieniu.