I SA/Lu 831/06
Administrative courts2007-02-26
Case number
I SA/Lu 831/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie
Judgment date
2007-02-26
Type
Postanowienie WSA w Lublinie
Judges
Irena Szarewicz-Iwaniuk
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w składzie następującym: Przewodniczący: sędzia NSA Irena Szarewicz-Iwaniuk po rozpoznaniu w dniu 26 lutego 2007 r. na posiedzeniu niejawnym w sprawie ze skargi A. S. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej z dnia [...] nr [...] w przedmiocie zryczałtowanego podatku dochodowego od osób fizycznych od dochodów nieznajdujących pokrycia w ujawnionych źródłach przychodów za 2000 r. postanawia: - odrzucić skargę.
UZASADNIENIE
Pełnomocnik skarżącego radca prawny P. W. wniósł do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Lublinie, za pośrednictwem Dyrektora Izby Skarbowej skargę na decyzję ww. organu podatkowego uchylającą w całości decyzję Dyrektora Urzędu Kontroli Skarbowej z dnia [...] nr [...] i przekazującą sprawę do ponownego rozpatrzenia. Od wniesionej skargi nie został uiszczony wpis stały w wysokości 200 zł stosownie do § 2 ust. 6 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie wysokości oraz szczegółowych zasad pobierania wpisu w postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 221 poz. 2193).
Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje:
Zgodnie z art. 220 ( 1 i 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo
o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) zwanej dalej "ppsa" Sąd nie podejmie żadnej czynności na skutek pisma, od którego nie zostanie uiszczona należna opłata. Co do zasady, w takim przypadku Przewodniczący wzywa wnoszącego pismo, aby pod rygorem pozostawienia pisma bez rozpoznania, a w przypadku skargi, skargi kasacyjnej, zażalenia oraz skargi o wznowienie postępowania, pod rygorem odrzucenia uiścił opłatę w terminie siedmiu dni od dnia doręczenia wezwania.
Wyjątek od tej zasady stanowi jednak dyspozycja zawarta w art. 221 ppsa. Zgodnie z tym przepisem, pisma wnoszone przez adwokata lub radcę prawnego, które nie są należycie opłacone pozostawia się bez rozpoznania albo odrzuca bez wezwania do uiszczenia opłaty, jeżeli pismo podlega opłacie stałej.
Ponieważ w przedmiotowej sprawie skarga podlegała opłacie stałej radca prawny wnoszący skargę był zobowiązany do uiszczenia należnego wpisu bez wezwania.
Tym samym skoro, jak wskazano powyżej, wpis od skargi nie został uiszczony, to działając na podstawie art. 221 ppsa w zw. z art. 220 ( 3 ppsa należało orzec jak w sentencji.