Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Go 44/07

Administrative courts2007-02-21
Case number
II SA/Go 44/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gorzowie Wlkp.
Judgment date
2007-02-21
Type
Postanowienie WSA w Gorzowie W

Judges

Grażyna Staniszewska

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gorzowie Wielkopolskim w składzie: Przewodniczący: Sędzia WSA Grażyna Staniszewska po rozpoznaniu w dniu 21 lutego 2007r. na posiedzeniu niejawnym skargi J.B. na postanowienie Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia [...]r. nr [...] w przedmiocie stwierdzenia niedopuszczalności odwołania postanawia: odrzucić skargę. UZASADNIENIE Uzasadnienie. J.B. wniósł skargę na postanowienie Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia [...] listopada 2006r. nr [...] o stwierdzeniu niedopuszczalności odwołania. Skarga podlega odrzuceniu, albowiem została wniesiona z uchybieniem terminu. Zgodnie z treścią art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (DZ.U. z 2002r. nr 153 poz. 1270 ze zm.) – zwaną dalej p.p.s.a., skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. Zaskarżone orzeczenie Samorządowego Kolegium Odwoławczego zostało doręczone – w ramach doręczenia zastępczego - K.J. ( zięciowi skarżącego) - w dniu [...] listopada 2006r. A zatem termin do wniesienia skargi upływał z dniem 28 grudnia 2006r. Tymczasem skarga została osobiście złożona przez skarżącego w siedzibie organu II instancji, w dniu 29 grudnia 2006r. (dowód: prezentata na skardze), a zatem z przekroczeniem ustawowego terminu przewidzianego do wniesienia skargi. Wnosząc skargę z uchybieniem terminu, skarżący nie złożył wniosku o przywrócenie terminu do dokonania tej czynności prawnej. Stosownie do treści art. 85 p.p.s.a. czynność w postępowaniu sądowym podjęta przez stronę po upływie terminu jest bezskuteczna. Zgodnie z treścią art. 58 § 1 pkt 2 p.p.s.a. sąd odrzuca skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia. Mając powyższe na uwadze, na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 p.p.s.a, orzeczono jak w sentencji postanowienia. Sędzia WSA G. Staniszewska Str.2.