I SA/Wr 1792/06
Administrative courts2007-01-22
Case number
I SA/Wr 1792/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu
Judgment date
2007-01-22
Type
Postanowienie WSA we Wrocławiu
Judges
Katarzyna Radom
Ruling
*Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Katarzyna Radom po rozpoznaniu w dniu 22 stycznia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi M. M. na decyzję Dyrektora Izby Celnej we W. z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie odmowy stwierdzenia nadpłaty w podatku akcyzowym z tytułu nabycia wewnątrzwspólnotowego samochodu osobowego postanawia odrzucić skargę.
UZASADNIENIE
W dniu 3 stycznia 2007 r. – w trybie art. 73 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi ( Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm. ) zwanej dalej u.p.s.a. -doręczono stronie skarżącej wezwanie do uzupełnienia, w terminie 7 dni, braku skargi poprzez uiszczenie należnego wpisu sądowego pod rygorem jej odrzucenia. Wyznaczony termin upływał z dniem 10 stycznia 2007 r., jednakże dotychczas nie uzupełniono w/w braku.
Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje:
Stosownie do treści art. 220 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, zwanej dalej u.p.s.a. (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) sąd nie podejmie żadnej czynności na skutek pisma, od którego nie zostanie uiszczona należna opłata. Jeśli skarga dotknięta jest powyższym brakiem strona wzywana jest do jego uzupełnienia, a nie usunięcie braku w wyznaczonym terminie powoduje odrzucenie skargi (art. 220 § 3 u.p.s.a).
Z kolei w myśl art. 73 u.p.s.a w razie niemożności doręczenia pisma w sposób przewidziany w artykułach poprzedzających, pismo składa się na okres siedmiu dni
w placówce pocztowej lub w urzędzie gminy, a zawiadomienie o tym umieszcza
w skrzynce na korespondencję, a gdy to nie jest możliwe, na drzwiach mieszkania adresata lub w miejscu wskazanym jako adres do doręczeń i w tym przypadku doręczenie uważa się za dokonane z upływem ostatniego dnia tego okresu. Z akt sprawy wynika, iż dwukrotnie (w dniach 18 i 27 grudnia 2006 r.) informację o odbiorze przesyłki, zawierającej odpis zarządzenia Przewodniczącego Wydziału o wezwaniu do uiszczenia wpisu, pozostawiano w skrzynce oddawczej adresata i dlatego doręczenie wezwania jakie nastąpiło w dniu 3 stycznia 2007 r. należy uznać za skuteczne.
Pomimo prawidłowo doręczonego wezwania skarżący nie dopełnił w/w czynności w zakreślonym terminie i dlatego Wojewódzki Sąd Administracyjny orzekł jak w sentencji.