Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Kr 1257/06

Administrative courts2007-01-23
Case number
II SA/Kr 1257/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie
Judgment date
2007-01-23
Type
Postanowienie WSA w Krakowie

Judges

Barbara Pasternak

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie w składzie następującym : Przewodniczący : sędzia WSA Barbara Pasternak po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 23 stycznia 2007 r. sprawy ze skargi J.M. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia 28 września 2006 r., [...] w przedmiocie odmowy przyznania świadczenia pielęgnacyjnego postanawia skargę odrzucić UZASADNIENIE J.M. wniosła w dniu [...] 2006 r. skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia 28 września 2006 r., [...]. Sprawa niniejsza podlega rozpoznaniu na podstawie przepisów ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. -Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi "(Dz.U. nr 153, poz. 1270 ze zm.), w skrócie ppsa. Przepis art. 53 par. 1 ustawy ppsa stanowi, że skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie, natomiast przepis art. 54 par. 1 ustawy stanowi, że skargę do sądu administracyjnego wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi. Jak wynika z akt sprawy, zaskarżona decyzja Samorządowego Kolegium Odwoławczego doręczona została skarżącej w dniu [...] 2006 r. Przesyłka odebrana została przez P.M. - jak wynika z adnotacji poczty na zwrotnym potwierdzeniu odbioru pisma-osobę upoważnioną do odbioru korespondencji w miejscu stałego zamieszkania adresata, czyli skarżącej J.M. Skarga natomiast została wniesiona poprzez złożenie jej osobiście w Samorządowym Kolegium Odwoławczym, w dniu [...] 2006 r., czyli w trzydziestym pierwszym dniu od dnia doręczenia skarżącej rozstrzygnięcia w sprawie. Przepis art. 58 par. 1 pkt. 2 ustawy ppsa stanowi, że sąd odrzuca skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia. Skoro skarga w niniejszej sprawie została wniesiona po upływie terminu do jej wniesienia, należało orzec jak w sentencji.