Ppolska.starec← UrzadnikLog in

VII SA/Wa 2304/06

Administrative courts2007-01-18
Case number
VII SA/Wa 2304/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-01-18
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Mirosława Kowalska

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie, w składzie następującym: Przewodniczący - Sędzia WSA Mirosława Kowalska po rozpoznaniu w dniu 18 stycznia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi [...] Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych w W. na decyzję Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego z dnia [...] października 2006 r. znak: [...] w przedmiocie pozwolenia na budowę postanawia: odrzucić skargę. UZASADNIENIE W dniu 31 października 2006 r. (data nadania w urzędzie pocztowym) działając w ramach udzielonego pełnomocnictwa radca prawny L. S. wniósł w imieniu [...] Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych w W. skargę na decyzję Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego z dnia [...] października 2006 r. znak: [...], za pośrednictwem organu, do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie. Zgodnie z art. 221 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) – dalej zwaną ppsa – pismo wnoszone przez adwokata lub radcę prawnego, które nie jest należycie opłacone, pozostawia się bez rozpoznania albo odrzuca bez wezwania o uiszczenie opłaty, jeżeli pismo podlega opłacie stałej. Z regulacji ustawowej wynika zatem, że jeśli skarga podlega opłacie stałej to w stosunku do adwokata lub radcy prawnego istnieje obowiązek uiszczenia opłaty bez wezwania. Natomiast § 5 ust. 2 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003r. w sprawie wysokości oraz szczegółowych zasad pobierania wpisu w postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2003r. Nr 221, poz. 2193) co prawda wskazuje, iż wpis stały od skargi wnoszonej przez adwokata lub radcę prawnego uiszcza się na wezwanie po przekazaniu skargi sądowi, jednak wyrokiem z dnia 7 marca 2006r. sygn. akt: SK 11/05, opubl. w Dz. U. z dnia 17 marca 2006r. Nr 45, poz. 322 Trybunał Konstytucyjny orzekł o niezgodności ww. § 5 ust. 2 Rozporządzenia Rady Ministrów z art. 221 przywoływanej ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi oraz z art. 2 Konstytucji RP. Opłata sądowa z tytułu wniesienia skargi w sprawach w przedmiocie z zakresu prawa budowlanego jest opłatą stałą bowiem, zakres przedmiotowy tego typu skarg jest wyszczególniony w przepisie § 2 pkt 3 ppkt 1 ww. rozporządzenia - budownictwo. Zgodnie z tym przepisem wpis stały wynosi w tego typu sprawach 500 zł. W niniejszej sprawie strona nie uiściła wpisu sądowego. Termin na dokonanie tej czynności upływał z dniem 20 listopada ubr. (zaskarżona decyzja została odebrana w dniu 20 października 2006 r.). W oparciu o art. 221 ustawy o ppsa Wojewódzki Sąd Administracyjny orzekł jak w sentencji.