Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Bk 202/07

Administrative courts2007-03-29
Case number
II SA/Bk 202/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Białymstoku
Judgment date
2007-03-29
Type
Postanowienie WSA w Białymstok

Judges

Małgorzata Roleder

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Białymstoku Wydział II w składzie następującym: Przewodniczący Asesor WSA Małgorzata Roleder po rozpoznaniu w dniu 29 marca 2007r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi R. R. PPHU T. w C. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w B. z dnia [...] stycznia 2007r. nr [...] w przedmiocie umorzenia postępowania w sprawie wstrzymania natychmiastowego wykonania decyzji w przedmiocie nałożenia kary pieniężnej z tytułu wykonywania transportu drogowego bez wymaganej licencji p o s t a n a w i a odrzucić skargę UZASADNIENIE U podstaw podjętego rozstrzygnięcia legły następujące ustalenia. W dniu 16 lutego 2007r. (data nadania pocztowego) skarżąca – R. R. PPHU T. w C. wniosła do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Białymstoku skargę na decyzję Dyrektora Izby Celnej w B. z dnia [...] stycznia 2007r. nr [...] w przedmiocie umorzenia postępowania w sprawie wstrzymania natychmiastowego wykonania decyzji dotyczącej nałożenia kary pieniężnej z tytułu wykonywania transportu drogowego bez wymaganej licencji. Zgodnie z treścią art. 53 § 1 ustawy z dnia 30.08.2002r. prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) skargę wnosi się w terminie 30 dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w danej sprawie. Jak wynika z akt organu II instancji kwestionowana decyzja została doręczona skarżącej w dniu 16 stycznia 2007r. (zwrotne potwierdzenie odbioru k. 23), a zatem termin do wniesienia skargi upływał w dniu 15 lutego 2007r. Tymczasem skarżąca w przedmiotowej sprawie wywiodła skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Białymstoku w dniu 16 lutego 2007r., a więc po upływie 30-dniowego terminu określonego wyżej powołanym przepisem. W konsekwencji skarga, jako spóźniona, podlega odrzuceniu na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 ustawy z dnia 30.08.2002 roku – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi.