II SA/Bk 95/07
Administrative courts2007-03-20
Case number
II SA/Bk 95/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Białymstoku
Judgment date
2007-03-20
Type
Postanowienie WSA w Białymstok
Judges
Małgorzata Roleder
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Białymstoku Wydział II w składzie następującym: Przewodniczący Asesor Małgorzata Roleder po rozpoznaniu w dniu 20 marca 2007r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi J. J. na decyzję Dyrektora P. Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Ł. z dnia [...] grudnia 2006r. Nr [...] w przedmiocie odmowy przyznania płatności na zalesianie gruntów rolnych p o s t a n a w i a odrzucić skargę
UZASADNIENIE
W wykonaniu zarządzenia Przewodniczącego Wydziału z dnia 2 lutego 2007r. skarżący – J. J. został wezwany pismem z dnia 22 lutego 2007r.
do usunięcia braków formalnych skargi poprzez uiszczenie należnego od niej wpisu w kwocie 200 złotych, w terminie 7 dni pod rygorem odrzucenia skargi.
Wezwanie powyższe zostało doręczone skarżącemu w dniu 26 lutego 2007r. (zwrotne potwierdzenie odbioru – k. 13).
Mimo upływu zakreślonego, siedmiodniowego terminu brak formalny nie został przez skarżącego usunięty.
Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje.
Zgodnie z przepisem art. 58 § 1 pkt. 3 ustawy z 30 sierpnia 2002 roku – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) –sąd jest zobowiązany do odrzucenia skargi w przypadku nie uzupełnienia jej braków formalnych w wyznaczonym terminie. Natomiast w myśl art. 220 § 1 i 3 cytowanej ustawy, sąd nie podejmuje żadnej czynności na skutek pisma, od którego nie zostanie uiszczona należna opłata. Skarga, od której pomimo wezwania nie zostanie uiszczony należny wpis, podlega odrzuceniu przez sąd.
W konkretnej sprawie skarżący w zakreślonym siedmiodniowym terminie nie usunął braków formalnych skargi, tj. nie uiścił żądanego wpisu, co uniemożliwiło nadanie skardze dalszego biegu i czyniło koniecznym jej odrzucenie.
Z tych względów, Sąd na mocy art. 58 § 1 pkt 3 w zw. z art. 220 § 3 ustawy
z dnia 30.08.2002r. prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) orzekł jak w sentencji.