Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Wa 4333/06

Administrative courts2007-03-09
Case number
III SA/Wa 4333/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-03-09
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Sylwester Golec

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Asesor WSA Sylwester Golec, , po rozpoznaniu w dniu 9 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi S. P. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia ... października 2006 r. Nr ... w przedmiocie określenia zobowiązania w podatku dochodowym od osób fizycznych za rok 2005 r. postanowił odrzucić skargę UZASADNIENIE Pismem z dnia ... listopada 2006 r. zatytułowanym "pozew", skarżąca wniosła skargę na wskazaną w sentencji postanowienia decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w W. Ze znajdującego się w aktach sprawy zwrotnego potwierdzenia odbioru wynika, że zaskarżona decyzja została doręczona stronie skarżącej w dniu 23 października 2006 r. Sąd zważył, co następuje: Zgodnie z treścią art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm. – dalej powoływanej jako "p.p.s.a.") Skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. Z przepisu tego wynika, że w rozpoznanej sprawie termin do wniesienia skargi na wymienioną w sentencji decyzję upływał w dniu 22 listopada 2006 r. W rozpoznanej sprawie strona skarżąca wniosła skargę w dniu 24 listopada 2007 r tj. z dwudniowym uchybieniem terminu do wniesienia skargi. Zgodnie z treścią art. 85 p.p.s.a. czynność w postępowaniu sądowym podjęta przez stronę po upływie terminu jest bezskuteczna. Oznacza to że czynności postępowania sądowego podjęte przez stronę po upływie przepisanego terminu, nie wywierają żadnych skutków a w sprawie istnieje taki stan, jakby strona czynności w ogóle nie dokonała. W rozpoznanej sprawie strona skarżąca nie składała wniosku o przywrócenie terminu do wniesienia skargi. Mając powyższe na uwadze na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 i § 3 postanowiono jak w sentencji.