Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Kr 42/07

Administrative courts2007-02-13
Case number
III SA/Kr 42/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie
Judgment date
2007-02-13
Type
Postanowienie WSA w Krakowie

Judges

Tadeusz Wołek

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie w następującym składzie: Przewodniczący: Sędzia WSA Tadeusz Wołek po rozpoznaniu w dniu 13 lutego 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi J. D. na decyzję Wojewody [...] z dnia 3.11. 2006 r. sygn. [...] w przedmiocie odmowy wymeldowania postanawia: skargę odrzucić UZASADNIENIE J. D. działający przez profesjonalnego pełnomocnika -adwokata-pismem z dnia [...].11.2006 r. wniósł do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego za pośrednictwem Wojewody, skargę na decyzję tego organu z dnia 3.11.2006 roku sygn. [...] utrzymującą w mocy decyzję Wójta Gminy z dnia [...].09.2006 r. o odmowie wymeldowania z pobytu stałego M. J. wraz z małoletnimi dziećmi. Adwokat dokonał wpisu od wniesionej skargi znakami opłaty sądowej o wartości 100 zł naklejonymi na skargę. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Stosownie do treści art. 230. § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2002r., Nr 153, póz. 1270 z p. zm.), od pism wszczynających postępowanie przed sądem administracyjnym w danej instancji pobiera się wpis stosunkowy lub stały. § 2. Pismami, o których mowa w § 1, są skarga, skarga kasacyjna, zażalenie oraz skarga o wznowienie postępowania. Z treści § 1 ust.3 pkt 7 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003r. w sprawie wysokości oraz szczegółowych zasad pobierania wpisu w postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 221, póz. 2193 z p.zm.), wynika, że w sprawach skarg na decyzje w przedmiocie ewidencji ludności i dowodów osobistych został określony wpis stały w wysokości 100 zł. Stosownie do treści art. 219 § 2 ustawy - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, opłatę sądową uiszcza się gotówką do kasy właściwego sądu administracyjnego lub na rachunek bankowy właściwego sądu. W związku z tym unormowaniem nie ma możliwości skutecznego uiszczania wpisu znakami opłaty sądowej. Opłata uiszczona znakami opłaty sądowej nie spełnia powyższych warunków. W przypadku pisma wnoszonego przez adwokata lub radcę prawnego art. 221 w/w ustawy wskazuje, iż pisma wnoszone przez adwokata lub radcę prawnego, które nie są należycie opłacone, pozostawia się bez rozpoznania albo odrzuca bez wezwania o uiszczenie opłaty, jeżeli pismo podlega opłacie stałej. Trybunał Konstytucyjny w wyroku z dnia 7 marca 2006 r. (SK 11/05, Dz.U. Nr 45, poz.322), orzekł, że §5 ust.2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003r. w sprawie wysokości oraz szczegółowych zasad pobierania wpisu w postępowaniu przed sądami administracyjnymi, statuujący, że wpis stały od skargi wniesionej przez adwokata lub j radcę prawnego uiszcza się na wezwanie (...) po przekazaniu skargi sądowi-jest niezgodny z art.221 ustawy-Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi oraz z art.2 Konstytucji RP. Z tego względu, iż w niniejszej sprawie skarga została wniesiona przez adwokata i nie została skutecznie opłacona podlega ona na zasadzie powołanych przepisów odrzuceniu