Ppolska.starec← UrzadnikLog in

VII SA/Wa 363/07

Administrative courts2007-05-21
Case number
VII SA/Wa 363/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-05-21
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Izabela Ostrowska

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA – Izabela Ostrowska po rozpoznaniu w dniu 21 maja 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi J. Z. na decyzję [...] Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego z dnia [...] grudnia 2006 r. nr [...] w przedmiocie zgłoszenia sprzeciwu do zamiaru przystąpienia do użytkowania postanawia: odrzucić skargę J. Z. UZASADNIENIE W dniu 20 stycznia 2007 r. (data nadania pisma w urzędzie pocztowym) J. Z. wniósł do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie za pośrednictwem organu skargę na decyzję [...] Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego z dnia [...] grudnia 2006 r. nr [...] w przedmiocie zgłoszenia sprzeciwu do zamiaru przystąpienia do użytkowania. Zgodnie z zarządzeniem Przewodniczącego Wydziału VII Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 5 marca 2007 r. skarżący J. Z. został wezwany do uiszczenia wpisu od skargi w kwocie 500 (pięćset) złotych w terminie 7 dni pod rygorem odrzucenia skargi. Doręczenie skarżącemu odpisu w/w zarządzenia należy uznać za dokonane z upływem dnia 3 kwietnia 2007 r., tj. ostatniego dnia 14-dniowego okresu (powtórne awizo), na jaki pozostawiono przesyłkę w placówce pocztowej. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył, co następuje: Stosownie do art. 220 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2002 r. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) - dalej p.p.s.a. - skarga, skarga kasacyjna, zażalenie oraz skarga o wznowienie postępowania, od których pomimo wezwania nie został uiszczony należny wpis, podlegają odrzuceniu przez sąd. W niniejszej sprawie skarżący nie uiścił wpisu od wniesionej skargi pomimo wezwania przez sąd. W związku z powyższym, na podstawie art. 220 § 3 p.p.s.a. w zw. z art. 58 § 3 p.p.s.a. orzeczono, jak w sentencji postanowienia.