I SA/Wr 1776/06
Administrative courts2007-01-22
Case number
I SA/Wr 1776/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu
Judgment date
2007-01-22
Type
Postanowienie WSA we Wrocławiu
Judges
Marta Semiczek
Ruling
*Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Marta Semiczek po rozpoznaniu w dniu 22 stycznia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi Zakładów A S.A. w W. na postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej we Wrocławiu z dnia [...] nr [...] w przedmiocie zaliczenia części zwrotu w podatku od towarów i usług za miesiąc kwiecień 2006 r. na poczet zaliczek za miesiąc czerwiec 2006 r. na: podatek dochodowy od osób fizycznych oraz na podatek dochodowy od osób prawnych postanawia odrzucić skargę.
UZASADNIENIE
W rozpoznawanej sprawie, strona skarżąca za pośrednictwem pełnomocnika procesowego radcy prawnego W. P., wniosła skargę na wyżej wskazane postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej we W. Z akt sprawy wynika, że od skargi nie został uiszczony należny wpis stały.
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu zważył, co następuje:
Zgodnie z regulacją art. 230 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) zwanej dalej upsa, od pism wszczynających postępowanie przed sądem administracyjnym w danej instancji pobiera się wpis stosunkowy lub stały. Pismami tymi w myśl § 2 art. 230 upsa są: skarga, skarga kasacyjna, zażalenie oraz skarga o wznowienie postępowania. Natomiast w świetle art. 221 upsa pisma wnoszone przez adwokata lub radcę prawnego, które nie są należycie opłacone, pozostawia się bez rozpoznania albo odrzuca bez wezwania do uiszczenia opłaty, jeżeli pismo podlega opłacie stałej. Stosownie zaś do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie wysokości oraz szczegółowych zasad pobierania wpisu w postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 221, poz. 2193 ze zm.), wpis stały pobiera się od skarg, których przedmiot zaskarżenia nie obejmuje należności pieniężnej.
Dodatkowo należy wskazać , iż Trybunał Konstytucyjny w wyroku z dnia 7 marca 2006 r. o sygn. akt SK 11/05 (Dz.U. Nr 45, poz. 322) orzekł, że § 5 ust. 2 powołanego wyżej rozporządzenia Rady Ministrów określający, iż wpis stały od skargi wnoszonej przez adwokata lub radcę prawnego uiszcza się na wezwanie w sposób określony w ust. 1, po przekazaniu skargi sądowi, jest niezgodny z art. 221 upsa oraz z art. 2 Konstytucji RP, orzekając jednocześnie, że art. 219 § 2 upsa i art. 221 upsa oraz art. 180 upsa są zgodne z Konstytucją RP.
W świetle powyższego należy stwierdzić, iż w rozpoznawanej sprawie wniesiona skarga podlega wpisowi stałemu, bowiem zaskarżone postanowienie nie określa należności pieniężnej. Pełnomocnik strony skarżącej, wnosząc skargę, był zatem zobowiązany do jednoczesnego opłacenia skargi należnym wpisem stałym. Tymczasem z akt rozpoznawanej sprawy wynika, że pełnomocnik strony nie dopełnił tego obowiązku.
Z tych względów, na podstawie art. 221 upsa Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu orzekł jak w sentencji.