Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Kr 917/06

Administrative courts2007-02-19
Case number
II SA/Kr 917/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie
Judgment date
2007-02-19
Type
Postanowienie WSA w Krakowie

Judges

Barbara Pasternak

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie w składzie następującym : Przewodniczący : sędzia WSA Barbara Pasternak po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 19 lutego 2007 r. sprawy ze skargi J.K. i M.K. na postanowienie Wojewody [....] z dnia 22 czerwca 2006 r., nr . [....] w przedmiocie stwierdzenia uchybienia terminu postanawia skargę odrzucić UZASADNIENIE Skarżący J.K. i M.K. zostali wezwani zarządzeniem z dnia 25 sierpnia 2006 r. do usunięcia braków formalnych skargi przez jej podpisanie, w terminie siedmiu dni od dnia doręczenia odpisu zarządzenia, pod rygorem odrzucenia skargi. Nadto skarżący zostali wezwani zarządzeniem z dnia 28 sierpnia 2006 r. do uiszczenia solidarnie wpisu sądowego w kwocie 100,-złotych, należnego od skargi wniesionej na Postanowienie Wojewody [....] dnia 22 czerwca 2006 r. znak [....] w terminie siedmiu dni od dnia doręczenia odpisu zarządzenia, pod rygorem odrzucenia skargi. Wezwanie o podpisanie skargi, oraz o uiszczenie wpisu sądowego wraz ze stosownym pouczeniem każde ze skarżących otrzymało w dniu 4 września 2006 r., co wynika z potwierdzeń odbioru przesyłek znajdujących się w aktach sprawy. Skarżący w zakreślonym terminie 7 dni od dnia doręczenia odpisów zarządzeń o wezwaniu do uiszczenia wpisu nie uiścili go, ani też w terminie siedmiu dni od dnia otrzymania odpisów zarządzeń o wezwaniu do podpisania skargi-nie podpisali jej. Sąd zważył, co następuje: Przepis art. 220 par. 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi /Dz.U. Nr. 153, poz. 1270 ze zm./ w skrócie ppsa stanowi, że skarga, skarga kasacyjna, zażalenie oraz skarga o wznowienie postępowania, od których pomimo wezwania nie został uiszczony należny wpis, podlegają odrzuceniu przez sąd. Przepis art. 58 par. 1 pkt. 3 ppsa stanowi, że sąd odrzuca skargę, gdy nie uzupełniono wyznaczonym terminie jej braków formalnych. Skoro skarżący nie usunęli w wyznaczonym terminie braków formalnych, ani braków fiskalnych skargi, należało w oparciu o przepisy art. 58 par. 1 pkt. 3 i art. 220 par. 3 ustawy ppsa orzec jak w sentencji postanowienia.