Ppolska.starec← UrzadnikLog in

IV SA/Wa 73/07

Administrative courts2007-01-24
Case number
IV SA/Wa 73/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-01-24
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Grzegorz Czerwiński

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie, w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Grzegorz Czerwiński po rozpoznaniu w dniu 24 stycznia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi A. P. na decyzję Prezesa Agencji Rynku Rolnego z dnia [...] października 2006 r., nr [...] w przedmiocie ustalenia należnej opłaty tytułem przekroczenia indywidualnej ilości referencyjnej postanawia odrzucić skargę. UZASADNIENIE Zgodnie z treścią art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm., zwanej dalej P.p.s.a.), skargę wnosi się w terminie 30 dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. Zaskarżoną decyzję z dnia [...] października 2006 r. doręczono skarżącej w dniu 31 października 2006 r. Decyzja ta zawierała prawidłowe pouczenie o terminie i sposobie jej zaskarżenia, tj. wskazywała, że strona niezadowolona z decyzji może wnieść skargę do wojewódzkiego sądu administracyjnego - za pośrednictwem Prezesa Agencji Rynku Rolnego w terminie 30 dni od dnia doręczenia decyzji stronie. W przedmiotowej sprawie termin do wniesienia skargi upłynął w dniu 30 listopada 2006 r. Skarżąca w dniu 13 listopada 2006 r. (karta nr 5 akt sądowych) nadała w urzędzie pocztowym skargę zaadresowaną do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie. Sąd ten zaś, w dniu 7 grudnia 2006 r. (data nadania pisma w urzędzie pocztowym) skierował skargę do organu właściwego, tj. do Prezesa Agencji Rynku Rolnego. Rozpatrując niniejszą sprawę stwierdzić należy, że skarga została wniesiona w dniu 7 grudnia 2006 r., tj. z uchybieniem terminu o którym mowa w art. 53 § 1 P.p.s.a. Co prawda, skarżąca nadała skargę w dniu 13 listopada 2006 r. do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, jednakże data ta nie może zostać uznana za datę złożenia skargi. Stosownie do treści art. 83 § 3 P.p.s.a., oddanie pisma w polskim urzędzie pocztowym jest równoznaczne z wniesieniem go do sądu. Zgodnie zaś z art. 54 § 1 P.p.s.a., skargę do sądu administracyjnego wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność jest przedmiotem skargi. W tej sytuacji za datę wniesienia skargi należy uznać datę nadania skargi skierowanej do właściwego organu, co uczynił Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w dniu 7 grudnia 2006 r. Mając powyższe na względzie, Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie, na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 P.p.s.a., orzekł jak w sentencji postanowienia.